Design/Formatervezés

Van Gogh zöldfala

2011.08.19. 09:10

A zöldfalakkal foglalkozó cikksorozat ezúttal a műszaki paraméterek világából nyit a design felé. Első alkalommal egy duplabuborék növénytálat, egy élőbútort, Van Gogh zöldfalát és egy faburkolathoz társított függő növényoszlopot mutatunk be Pók Enikő szerkesztésében.

A zöldfalakkal foglalkozó cikksorozat ezúttal a műszaki paraméterek világából nyit a design felé. Első alkalommal egy duplabuborék növénytálat, egy élőbútort, Van Gogh zöldfalát és egy faburkolathoz társított függő növényoszlopot mutatunk be Pók Enikő szerkesztésében.

 

 

 

Design & növényfal: duplabuborék növénytál
A Japánból származó ukiyo-e eredetileg eperfa kéregből előállított papírra készülő fanyomat, melyet a XVII. század második felétől az „elillanó világ képei”-nek ábrázolására használnak. A lágy színekből álló, pasztell színkombinációjú grafika olyan közkedvelt természeti képződményeket ábrázol, mint a Fuji, ami a szigetország lakói számára a tökéletes szépséget testesíti meg. Talán nem véletlen, hogy Florent Coirier, Grégory Marion és Laurianne Lopez designerek a duplabuborék alakra kihasasodó növénytálat természetes eszközökből alkották meg. A Vertilignes-nak készült Ukiyo-e az eredeti alkalmazáshoz képest a festéket növénnyel helyettesítette, ezáltal bárminemű jelrendszer közvetítése nélkül érik el a naturálisan képies hatást. A fehér színű növénytál kiképzése összeragadt szappanbuborékokra emlékeztet, organikus formájával méltón illeszkedik a kortárs designtrendekhez.

 

 
 

 

Bútortervezés & zöldfal: élőbútor
Miért ne lehetne növényekkel integrálni a bútorokat is? Így tett a thaiföldi Deesawat is, akik szerint a minőség a természetességnél kezdődik. Hitvallásukhoz hűen fából készítik termékeiket, kertibútor családjuk növényfal elemeként hozták létre azt a moduláris polcrendszert, mely ideális helyet biztosít kúszónövények elhelyezésére. A STU zöldfal S-alakban hullámzó formája tökéletes térelválasztó terasz és kert között, a szépen tekergő hajtásokkal befuttatott átjáró sokat sejtetően vezet át minket a természetesből az épített környezetbe. Egységes anyaghasználatának és designjának köszönhetően a bútorcsalád többi elemével jól kombinálható, a napágyak, padok és növénytartók hivalkodásmentesen illeszkednek bármilyen zöld környezetbe.

 

 
 

 

Képzőművészet & vertikális kert: Van Gogh zöldfala
Patrick Blanc
vertikális kertjeihez hasonlóan a különböző magasságú, formájú és színű növények összjátékának vizuális hatására alapoztak a General Electric Company és a National Gallery támogatásával létrehozott zöldfalnál is. A londoni Trafalgar téren álló, 52 méter magas Nelson-emlékoszlop és a klasszicista stílusú Nemzeti Galéria épületével körbevett, teljes felületén burkolt tér üde és zöld színfoltja lett a Shelley Mosco tájépítész tervezte alkotás. Ezekután, ha a látogatók megtekintik Vincent Van Gogh: Búzamező ciprusokkal című képét, az épület mellett megtalálják a 4,8 méteres, 36 különböző növényfajtából álló, több mint 8000 egységből felépülő élőfalat is.

 

 

 

Építészet & élőfal: függő növényoszlop és faburkolat
Egyre több tervezőcsoport tartja szem előtt a növények használatát egy-egy épület megalkotásánál, ezért a külső tereprendezések után vertikális kertek tervezésére is szakosodnak az innovatív kert- és tájépítészek. A bangkoki székhelyű architect kidd co. egy ipari konyhai felszereléseket gyártó cég központjánál függő növényoszlopsort és zölddel befuttatott mennyezetet alakított ki, sőt mi több, a mosdót is fűfélékkel határolták le. A Goodwill többszintes épületének áttört, fa lécezésű homlokzatburkolatának merev, horizontális rácsozását a függőleges zsinórozásra futtatott kerekded, élénkzöld színű növények levelei finoman feloldják, az egymás mellé helyezett zöld drótozás összefüggő vertikális növényfalat alkot az épület homlokzati síkjai előtt.

Pók Enikő