Épülettervek

Városi közösségi kikötő

2018.03.01. 14:26

A Valyo fiatal csapata ismét a Duna-part felértékelésére, hasznosítására tett javaslatot a művészet és közösségfejlesztés eszközeivel. Ez a workshopoknak, kulturális programoknak helyet adó legújabb Valyo projekt: a VALYO Kikötő.

A Szabihíd és a Valyo!Part után újabb Duna-parti területet foglal el a Valyo Egyesület, hogy otthont adhasson rengeteg szabadtéri programnak 2018-ban.

Mostani céljuk a Rákóczi hídtól délre található több ezer négyzetméteres volt kikötőterület megújítása, közösségi és kulturális városfejlesztési eszközökkel, így a Valyo Kikötő egy 300-500 fős közönséget befogadó, nyáron folyamatosan üzemelő Duna-parti helyszín lesz. Művészeti fesztiválok és kulturális rendezvények helyszínéül szolgál majd, napközben workshopok, közösségi-, gyermek- és sportprogramok, valamint nyári egyetemek kapnak helyet, este pedig koncertek, filmvetítések, színházi előadások várják majd az érdeklődőket. Ennek a megvalósításához terveznek még építésztervezőket bevonni.


 

A várható nyitás május 1., így március 1-30. között illetve április 15-30-ig tervező- és építőworkshopok lesznek, hogy minden időben elkészüljön a nyitásra. A tervezett zárás szeptember 30., tehát öt hónapon keresztül nyílik lehetőség a Duna-parti programok kiélvezésére. A Város és Folyó Egyesület öt éve aktív szereplő a budapesti közterek és azon belül a Duna-partok felértékelésében. 2011-ben a Duna belvárosi szakaszán alakították ki a Dunatanösvényt, majd 2011-2014 között a Lánchíd mellett a Valyo !Partot közösségi programokkal és kulturális rendezvényekkel, továbbá a Valyo szervezi a Fővárosi Önkormányzattal együttműködésben a Szabihíd programjait is. Kitűzött céljuk, hogy a jelenleg elhanyagolt köztereket alacsony költségvetésű kísérleti megoldásokkal életre keltsék. Ez Rákóczi híd melletti elhanyagolt helyszín szintén egy városmegújítási kísérlet része lesz, ahol közösségek bevonásával hoznak létre egy mindenki számára nyitott teret.


 

A tervezett helyszínen jelenleg a Valyo Mobilszauna áll. Megközelítés: bringával, HÉV,-vel vagy villamossal (1-es, 2-es, 24-es), autóval parkolási lehetőség a MÜPA mellett.