Épületek/Örökség

Vegye meg Bajza József egykori kúriáját és el is bonthatja, ha akarja

2011.06.20. 11:19

Egy újabb pusztuló és elfeledett műemlékre hívja fel a figyelmet a Fiatal Műemlékvédők Egyesülete (FME). Bajza József egykori csépi kúriáját akár meg is lehetne menteni, jelenlegi romos állapotában potom pénzért megvásárolható. Nincs műemléki védettség alatt, miért is védenénk Vörösmarty Mihály sógorának, a Pesti Magyar Színház igazgatójának házát - elég, ha országszerte pár utcát elnevezünk róla, nem?

A Fiatal Műemlékvédők Egyesülete (FME) 2011-ben kereste fel a Komárom-Esztergom megyei Csép községet, ahol összesen 6 kúria található. Sajnos a Csapó-Pállfy (a Csapó família tagja volt Csapó Etelka, Petőfi fiatalkori szerelme) kúria már szinte megsemmisült, hiszen csak a falai állnak - annak ellenére, hogy 2003-ban az épület még viszonylag jó állapotban volt. Úgy éreztem, hogy amíg nem késő, be kell mutatnom a település egy kiemelkedő kisnemesi épületét, mégpedig a Bajza-kúriát.

 

 

 

A kúria érthetetlen okból nem áll műemlékvédelem alatt, annak ellenére, hogy az épületnek védelmet kellene élveznie, hiszen tipikus példája a kisnemesi építészetnek. A téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetővel (két állószékes) és csapos gerendafödémmel rendelkező, vályog és égetett téglából épített épületet a XIX. század elején emelhették, amely később Bajza József (1804-1858) kritikus, publicista, lapszerkesztő tulajdonába került. Bajza 1838-ban feleségül vette a csajági családból származó Csajághy Juliannát. A Csajághy család már ekkoriban birtokos a településen. Történelmi érdekesség, hogy Bajza feleségének húga Csajághy Laura 1848-ban Vörösmarty Mihály költőhöz ment feleségül.

 

 

 

A kúria tulajdonjoga vásárlás útján csöglei Balogh Zsigmondra szállt. Zsigmond 1907-es halála után fia vette át a birtok irányítását, aki főleg állattenyésztéssel foglalkozott. Egy ideig a falu bírója is, majd a vármegyeházi törvényhatósági bizottság tagja volt. Az épület 1945 után is lakóházként funkcionált, amely napjainkban üresen áll. Érdemes megjegyezni, hogy a többi csépi kúria is szerény kivitelű – egy területen, egymáshoz közel helyezkednek el.

 

 

 

Az épület meglehetősen rossz műszaki állapotban van. Kétoszlopos, előtetős részét  elbontották, egyes helyeken a teherhordó falazat téglái szétfagytak. A hátsó tűzfal is teljes egészében hiányzik. Egy korábbi „felújítási” szándék nyomai is láthatóak, amelyek erősen megkérdőjelezhetőek az épület eredeti állapotába való visszaállítás szempontjából.  Ez a belső térben jól látható, hiszen a munkálatoknak köszönhetően az épület szinte egy légterűvé vált, vagyis az eredeti belső alaprajzi osztás is odaveszett. Csak bízhatunk abban, hogy az átalakítás előtti állapotról készültek rajzok vagy fotók. Sajnos a mondás szerint a „jó szándékkal kikövezett út is néha a pokolba vezet” - s itt természetesen a nem megfelelő felújítási folyamatokra gondolok.

 

 

 

Az épület a hozzá fűződő történelmi személyekhez viszonyítva megalázó és méltatlan állapotban van, ahogyan a többi kúria is. A kúria tulajdonjoga 3,5 millió forintért eladó. Remélhetőleg egy új tulajdonos, aki megfelelő szemlélettel és pénzzel rendelkezik, megmenti majd ezt a jelentős történelmi emlékünket. Amennyiben nem történik pozitív irányú változás, akkor nem is olyan távoli jövőben Csép község kúriái sorra eltűnnek a hozzá fűződő történelmükkel együtt.

Kecskeméti Norbert
FME