Programok

*Végzettsége okl. építészmérnök*

2011.07.04. 08:22

*Latinovits Zoltán (1931-1976) színész, építész* emlékkiállítása a HAP Galériában. Megnyitó: 2011. július 5-én 18 órakor

Építészmérnök volt.
Az egyetemen koncepció-alkotásra nevelték, és Ő kitűnő tanítványként azonosult egy életre a tanultakkal. Elhivatottsága mégis más területre ragadta. Színész lett! Oly pályán mozgott, amelyen inkább elfelejteni kellett volna, mint megőrizni és hordozni, gyakran teherként, amit tanult. Feladatai nem kívánták meg, vagy csak ritkán, hogy éljen a tanítások elvi lényegével. (Molnár Péter)

*Latinovits Zoltán (1931-1976) színész, építész* emlékkiállítása a  HAP Galériában

Megnyitó: 2011. július 5. 18 óra
helyszín: HAP Galéria, Budapest, II., Margit krt. 24. földszint

A kiállítást megnyitja: Virág Csaba építész

A kiállítás megtekinthető: 2011. augusztus 12-ig, hétfő-péntek 14-18 óráig.

Kiállításajánló
Építészeti emlékeink között számos várat tarthatunk számon. A várak nagy része már csak jól megépített faltöredékeivel jelzi izgalmas múltját, létrehozásuk törvényszerű jelentőségéről pedig történelmünk  mesél nekünk. Napjainkban a  történetek alapján és a fennmaradt várfalmaradványok üzenete segítségével  tudjuk magunk elé képzelni korabeli nagyságukat.

Ma, galériánk hetvenedik kiállításán egy építészt mutatunk be, aki  várfalainak csak  masszív alapjait hagyta ránk, de ezek az emlékek is kellően bizonyítják a teljességében ki  nem bontakozó  erődítmény ígéretességét. Latinovits Zoltán okleveles építészmérnököt  jeles diplomája átvétele után  tehetsége azonnal  a  művészet más területére, a színház izgalmas világába  kényszerítette. Molnár Péter - Latinovits Zoltán egész életét végigkísérő építész barátja - megalapozottan írhatta róla, hogy minden tevékenységében „építészmérnök volt”.  Rendezésein és  szerepein keresztül építész szemlélete és gondolkodása folyamatosan nyomon követhető.

Építészetének nincs valamennyi gyümölcse nálunk, ezek részben elkallódtak, részben több egyetemi tervének eredeti rajzát  nem sikerült kiállításunkra megszereznünk. Másolatban azonban bemutatjuk szinte valamennyi egyetemi  tervét. Ezeken a munkáin keresztül teljes képet kaphatunk  életindító  pályaválasztásának  megalapozottságáról és ígéretes tervezői tehetségéről.  Az Önök elé tárt színházi munkáival  arra is rá tudunk világítani, hogy Molnár Péter meglátása valós. Szembetűnő  színpadkép  terveiben  építész gondolkodása. Rendezőként  alkotótársa tudott lenni az építész társ díszletterveinek, színpadképeinek.  Konstruktív alkotó szemlélete és színházismerete aktívan segítette építész barátait - Molnár Pétert  és egykori évfolyamtársát Tokár Györgyöt -  a Nemzeti Színház pályázati tervük  megalkotásában. 

Latinovits Zoltán színészóriás építész tehetségét  tárjuk ma Önök elé, születésének nyolcvanadik, halálának harmincötödik évfordulóján. Reméljük,  a kiállításunk címében szereplő  mondat: „végzettsége okleveles építészmérnök” ezentúl azt a gondolat is felébreszti  Önökben, hogy egyedülálló színész pályája érdekében egy jelentős építész életet hagyott kiteljesedés nélkül maga mögött…   

Winkler Barnabás