Pályázatok/Magyar

Velencei Építészeti Biennále 2018 - kurátori pályázat

2017.06.16. 09:38

A Ludwig Múzeum megkezdte a jövő évi Velencei Biennále magyar részvételének előkészítését. Jelentkezési határidő: 2017. szeptember 15.

2015-től a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum feladata a Velencei Biennále képzőművészeti és építészeti kiállításainak megrendezése. A múzeum vezetője – a hazai gyakorlatot folytatva – pályázatot ír ki a nemzeti pavilonban rendezendő kiállítás kurátori megbízatására. A 2018. évi Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálén az a kiállítás képviseli Magyarországot, amelynek koncepcióját a kurátori pályaművek közül a szakmai zsűri a legjobbnak ítéli.

A pályázat kiírója: Dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója, a 2018. évi Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále nemzeti biztosa.

A pályázat tárgya: a 16. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar pavilonjában rendezendő kiállítás kurátori megbízása.

A pályázat jellege: a résztvevők körét tekintve nyílt. Minden olyan személy pályázhat, aki jártas a kortárs építőművészetben, valamint rendelkezik kurátori praxissal és kiállításrendezői gyakorlattal. Társkurátori pályázat esetén meg kell jelölni a vezető kurátor személyét.

A pályázat beadási határideje: 2017. szeptember 15. (A postai feladás legkésőbbi napja.)

A pályázatot szakmai zsűri bírálja el, melynek tagjai:

  • Boros Géza művészettörténész, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Velencei Biennále Irodája vezetője,
  • Dr. Fabényi Julia művészettörténész, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója (a zsűri elnöke),
  • Kim Attila építész, a 2016, 2017 és 2018. évi Velencei Biennále román pavilonja nemzeti biztosa,
  • Nemes Attila művészettörténész, kulturális mediátor, a 2006. évi Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar kiállítása produkciós vezetője,
  • Pelényi Margit Ybl-díjas építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnökségi tagja,
  • Salamin Ferenc Ybl-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, az 1991. évi Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar kiállítása résztvevője,
  • Somogyi Krisztina építészetkritikus, vizuális intelligenciakutató, egyetemi docens, a BME Építőművészeti Doktori Iskola oktatója,
  • Szipőcs Krisztina művészettörténész, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum szakmai igazgató-helyettese.

A pályázóknak figyelembe kell venni a Velencei Biennále mint kiállítástípus sajátosságait és a magyar pavilon kiállítótermi adottságait. A magyar pavilon alaprajza, prezentációja és műszaki leírása a múzeum honlapján érhető el.

A zsűri a beérkezett pályázatok áttekintése után zártkörű prezentáción hallgatja meg a pályázókat. A zsűri fenntartja azt a jogot, hogy a prezentációra kizárólag azokat a pályázókat hívja be, akiknek a pályázatát szakmai szempontból a Velencei Biennále kontextusában nemzetközi viszonylatban is relevánsnak ítéli meg, és technikai-pénzügyi szempontból is megvalósíthatónak tartja. Az elbírálása során kiemelt szempont a koncepció szakmai színvonala, a bemutatási mód invenciózussága valamint a kiállítás fenntarthatósága. A prezentáción csak olyan pályázó vehet rész, aki az esetlegesen szükséges hiánypótlásnak a hiánypótlási felhívást követő két munkanapon belül eleget tett.

A döntéshozatal várható időpontja: 2017. szeptember 30.

A 16. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále időpontja: 2018. május 26 – november 25.

További kontakt: biennale@ludwigmuseum.hu

A teljes, részletes pályázati kiírás ide kattintva érhető el.