Épülettervek/Lakóépület

Vertikális kertváros - lakóépület terve Isztambul belvárosába

2017.07.06. 12:41

A Brooklyn-ban és Isztambulban működő Eray / Carbajo nemzetközi design és építész stúdió egy olyan hibrid épületet tervezett, amelynek lakói egyszerre lehetnek közel a városközponthoz és élvezhetik a vidéki, kertvárosi életmód előnyeit. Az épület újszerűségét a lakásokhoz tartozó kertek és a hatszöges struktúra és adja, a projekt a tervek szerint 2019-ig meg fog valósulni.

A Brooklyn-ban és Isztambulban működő Eray / Carbajo nemzetközi design és építész stúdió bemutatta az Urban Rural nevű projektet, mely várhatóan 2019-ig meg is fog valósulni. Új lakástípusról van szó, mely egy fenntartható városfejlesztési stratégia részeként példaszerű megoldássá válhat Isztambul jövőbeli átalakításánál. A hibrid épület lakói egyszerre lehetnek közel a városközponthoz és élvezhetik a vidéki, kertvárosi életmód előnyeit, miközben szoros kapcsolatot ápolhatnak a helyi közösséggel, szomszédsággal.
Az Urban Rural projekt a fenntartható fejlődést építészeti innováció által valósítaná meg - a terv kihívás elé állítja a megszokott lakóház tipológiát. A különleges alakú lakóegységek egy hatszöges ráccsá állnak össze, mely maximális épülettömeget hatékonyan, minimális számú építőelemmel képes megvalósítani. A hatszögek két részre oszlanak: egy ötszög keresztmetszetű lakótérre és egy háromszög keresztmetszetű üregre, ahova öntözhető kertet lehet telepíteni. A modulokat kombinálva rácsos szerkezetet kapunk, amely az épület tömegét szétosztja az alsóbb tagokon. Az Urban Rural projekt építési rendszerek, szerkezet, táj és építészet kölcsönös függőségén alapul - a komplex rendszerek intergrációja a flexibilitást megőrző moduláris design révén lehetséges.
A projekt célja, hogy a minimális ökológiai lábnyomon túl a lehető legpozitívabb hatást gyakorolja a környezetre, miközben gazdaságilag is életképes marad. Ennek kulcsa a moduláris kialakítás és a helyben beszerzett építőanyagok alkalmazása.
Az Urban Rural célja, hogy városi landmarkká váljon. Egy vertikális urbánus falu a város szívében csökkenti az autóktól, sőt a tömegközlekedéstől való függést és természetszerűleg a biciklizésre és sétálásra ösztönzi az embereket. Ezek a közlekedési módok több lehetőséget tartogatnak az emberi interakcióra, több kommunikációs helyzet adódik, így erősebb közösségalakító szereppel bírnak. Az alsó szinteken közösségi és rekreációs terek helyezkednek el, amik szintén segítik egy önálló szomszédság kialakulását, ahol emberek helyben dolgozhatnak, kikapcsolódhatnak - élhetnek.

forrás: v2com