Pályázatok/Nemzetközi

Wienerberger Brick Award 2016

2015.02.20. 12:14

A 2004 óta kétévente megrendezett díj kapcsán idén a legnagyobb újítás, hogy az építészek is nevezhetik saját projektjeiket. Nincs más teendő, mint március 31-ig kitölteni az online nevezési űrlapot és nevezni az égetett kerámiát felhasználó, vagy megújító projektet.

Majdnem mindenki tisztában van azzal, hogy az emberiség egyik legöregebb és legtartósabb építőanyaga a tégla. Talán ez is az oka annak, hogy néha lenézi a "modern" építészet, számos kreatív felhasználási lehetősége és kiváló energiahatékonysága ellenére. És ez az amiért a Wienerberger 2004-ben létrehozta a Wienerberger Brick Awardot és vele együtt kétévente könyvet ad ki azért, hogy népszerűsítse a burkoló tégla, az anyag építőblokkok és a cserepek esztétikai és funkcionális előnyeit.

A következő Wienerberger Brick Award 2016-ban lesz. A jelölési periódus az egyes projektek számára már elkezdődött és 2015. március 31-ével lezárul. A díjat kétévente osztják ki és egy neves építészekből álló zsűri hoz döntést a különböző kategóriák győzteseiről.

Az idei évben először jelölhetik maguk az építészek saját projektjeiket a díjra, az építészkritikusok és újságírók mellett.

A nevezés feltételei

  • jelentős részben felhasználtak az épület építése során égetett kerámia épületanyagot (nem szükséges, hogy ez Wienerberger legyen)
  • az épület 2012-ben vagy azt követően készült el
  • illenie kell a díj öt kategóriájának egyikébe

Kategóriák

  • lakóépület (egy-, vagy többlakásos)
  • középület, köztér (a nyilvánosság számára elérhető építmények, például oktatási, szociális, kulturális célú épületek, közterek)
  • újra használatbavétel (kreatív megújítása és innovatív felhasználása régi téglaépületeknek)
  • foghíjak (az urbanizációs trendek és a helyszűkére adott innovatív válaszok, a fennálló kontextus tiszteletével)
  • fenntartható integráció (környezeti és szociális értelemben felelősségteljes projektek, melyek a helyi erőforrásat használják és / vagy visszaadnak valamit a közösségnek)

A díjazás során

1 darab nagydíjat (egyúttal kategóriagyőztes is) – 7.000 euró,
4 darab kategóriagyőztesi díjat – 5.000 euró – osztanak ki.

Projektjét itt nevezheti