Közélet, hírek

Ybl Miklós-díjas építészek 2008

2008.03.13. 13:08

A díjazottak Lukács István, Nagy Iván, Patartics Zorán, Puskás Péter és Zoboki Gábor.
Képes tudósítás a március 13-ai átadásról, az Építészek Házából

A Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) székházában március 13-án rendezett bensőséges ünnepségen dr. Újhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára adta át az építész szakma legrangosabb állami kitüntetését, az Ybl Miklós-díjat. Az 1848-as forradalom közelgő évfordulója alkalmából tartott átadáson jelen volt Fegyverneky Sándor országos főépítész és Kálmán Ernő DLA építész, a MÉSZ elnöke.

 

2008-ban Ybl Miklós-díjban részesült:

Lukács István

Lukács István és építész társa, Vikár András együttes munkássága példaértékű Budapest fejlődésében. A főváros folyamatos átépülése során, a foghíjak beépítése, új irodaházak és lakóparkok tervezése, városi szövetbe illesztése terén kiemelkedő eredményeket értek el. Egy olyan időszakban, amikor különösen nehéz az építészeti minőség biztosítása, Lukácsék megtalálták azt az alkotói módszert, amely a fennmaradás mellett a kellő szakmai színvonal megtartását is biztosította. Mindezen túl, a lakásépítés körében újszerű beépítési modelleket, struktúrákat dolgoztak ki, és alkalmaztak eredményesen. Példamutató építészi tevékenységük elismeréseképpen már eddig is több rangos díjban részesültek. (Vikár András építész 2006-ban kapott Ybl-díjat.)
 


Nagy Iván
Eddigi munkássága a Főváros jelentős pontjain megvalósított nagy irodaházak tervezésében csúcsosodik ki, emellett családi házai is kiemelkedő alkotó készségét mutatják. Épületei jól illeszkednek környezetükbe, belső téralakításuk humánus és nagyvonalú; mentes azoktól a sablonoktól, amely a tömeges méretekben épülő irodaházakat általában jellemzi. Az Építész Mesteriskolában kifejtett oktatói tevékenységgel jelentős részt vállal a fiatalok szakmai továbbképzéséből, ami egyben a közösség iránti felelősségtudatát is mutatja.Patartics Zorán

Építészi pályafutása kezdetétől tehetségével, a legkülönbözőbb feladatok iránti fogékonyságával, és alaposságával keltett figyelmet. A pécsi Gandhi Középiskola tervezéséért először, a gyulai Főposta tervezéséért másodszor kapott Pro Architectura Díjat. Megvalósult nagyobb munkáit minden esetben országos tervpályázaton nyerte el, emellett pécsi lakóházai is kimagasló színvonalúak. Sokoldalú építészi munkásságának szerves része oktatói és publicisztikai tevékenysége.

 Puskás Péter

Változatos építészi munkássága Miskolcra és térségére összpontosul. Megvalósult alkotásai között, az új épületek mellett rekonstrukciók, városi terek és településrendezések is megtalálhatók. A leégett híres miskolci deszkatemplom rekonstrukciójáért Pro Architectura Díjban részesült. Aktív részese a miskolci építész szakmai közéletnek.

 

 

 

Zoboki Gábor
Eddigi építészi pályafutásának csúcspontja a budapesti Művészetek Palotája, amellyel nem csak országos, de nemzetközi elismeréseket is kiváltott. Az építészeti minőség és fantázia tekintetében nem kevésbé jelentősek más megvalósult középületei valamint lakóházai. Munkássága jól példázza, hogy a kiemelkedő építészeti eredményekhez az alkotói tehetség mellett határozott karakter és sokoldalú műveltség szükséges.

 


képek az átadásrólYbl Miklós és az építészek, építőmesterek VII. ünnepe