Egyéb cikkek

"Zalakaros Gyógyfürdő Város Központja ötletpályázat 2007"

2008.01.25. 10:30

Megvételben részesült 2. sorszámú pályamű:
Tervezők: Sulyok Balázs, Kajári J. Tamás

Megvételben részesült 2. sorszámú pályamű:
Tervezők: Sulyok Balázs, Kajári J. Tamás

 

 


Részletes bírálat:

A meglévő városszerkezet figyelembe vételével és a Termál út két sávra csökkentésével, illetve annak forgalom csillapításával a jól elhelyezett körforgalom segítségével a meglévő és tervezett városközponti részeket gépkocsival és gyalogosan jól kapcsolja össze. A Men-Dan szálló vonalában hozott gyalogos felüljáró biztonságos kapcsolatot jelent, kiegészítve az északi zebrás átjárókat. Egyenlő súllyal kezeli a kialakuló két központi térrészt, amely szervesen kapcsolódik a jelenlegi közlekedési rendszerhez, a meglévő funkciókhoz. A szükséges parkolási igényeket a keleti városközpontban a tervezett üzletház alatt mélygarázzsal tervezni, azonban azok forgalmi megoldásának ábrázolása bizonytalan. A nyugati részen elhelyezett funkciókhoz a parkolást korrekt módon, felszíni parkolókkal oldja meg. A meglévő faállomány a keleti városközpontban a koncepció áldozatává vált. A jelenlegi központban lévő buszpályaudvar megszüntetésére tesz javaslatot, és helyette jól átgondolt csak két-három buszos megállót javasol a tömegközlekedés biztosítására. A tervezett és meglévő városközponti teret vizuálisan egy nagy parkkal köti össze.

A tér jelenlegi funkcionális értékeit a város léptéke szempontjából meghatározó Men-Dan szállodát, annak új épületét a terv háttérbe helyezi, új térfalakkal erőszakosan eléjük tolakszik.


A keleti térrészbe elhelyezett észak-déli tengelyű kereskedelmi épület passzázsrendszere kifelé nem él, a terv valójában tőle nyugatra nem teret hoz létre, hanem épületek hátoldalával határolja a parkot. A Dísztér irányába létező fontos térkapcsolatot a passzázsrendszerre felfűzött kereskedelmi épülettömeg és közlekedési rendszer a terv szándékával ellentétben nem erősíti, hanem elrejti.
A létrehozott tér nem városi tér, a közlekedési utak szétvágják és a kialakuló felületrészek nem alkotnak klasszikus városi teret.


A nyugati, a tér felső részén lévő főépület – szabadidő központ és kistérségi igazgatási központ – sok formai és tömegelemet tartalmaz. Az épületek építészeti megformálása jó kézre vall, igyekszik a kisváros hangulatát biztosítani azzal, hogy kis épülettömegek halmazát állítja össze. E tömegképzésre vonatkozó építészeti döntés térfalképzés szempontjából nem kedvező. Nyugodt egyszerű tömegek sora egy határozott térfal kialakításának szempontjából kedvezőbb lenne. A konferenciaépület tömege összefogott, jó ritmusú, de funkcionálisan a Men-Dan szálló konferencia központja mellett vitatható.

A pályamű kidolgozott ütemezési és telekalakítási javaslatot nem tartalmaz. A megvalósítás a Termál út két oldalán a keleti és nyugati területek tagolásával összesen öt ütemben való beépítéssel realizálható. A sportcentrum áthelyezését nem értékeli, elfogadhatja. A jelenlegi sportterület déli sávjában szabadtéri sportterületet javasol.