Egyéb cikkek

"Zalakaros Gyógyfürdő Város Központja ötletpályázat 2007"

2008.01.25. 10:30

Megvételben részesült 1. sorszámú pályamű:
Dr. Bachman Zoltán, Veres Gábor, Medvegy Gabriella
K.L.M.V csoport Kft.

Megvételben részesült 1. sorszámú pályamű:
Dr. Bachman Zoltán, Veres Gábor, Medvegy Gabriella
K.L.M.V csoport Kft.

 


Részletes bírálat:

A Termál út forgalomcsillapítását tervezi a központi terekkel érintkező szakaszon. A kelet-nyugati irányú gépjármű kapcsolatot bonyolultan, a Szőlő utca bevonásával próbálja megoldani. A nyugati területen elhelyezett intézmények gépjárművel történő feltárása problémás. A keleti-nyugati területek közötti gyalogos kapcsolatot emelt szintű híddal tervezi. Nem oldja meg a meglévő fő funkciók (Fürdő, Gyógyszálló) gyalogos rávezetését, illetve műszakilag akadályokat állít a szint alatti parkolás műtárgyaival. A kívánt parkolószámot biztosítja, ugyanakkor a megoldással a felszíni közlekedést nehezíti, elvágja az egyik gyalogos főtengelyt. A zöldterületet, az értékes faállományt a Gyógyfürdő téren igyekszik megtartani. A Sport terület igénybevételénél a zöld tetős, tájba illeszkedő, süllyesztett építészeti megoldásokkal nem tud kisvárosi teret alakítani.

A tájépítészeti törekvés keveredik a városi tér alakításának szándékával. A terület magasabb, nyugati részén a tereppel egybeolvasztott építészeti kialakítás irányai jelennek meg, és folytatódnak a gyalogos utakkal a keleti területen. A keleti területen az épületek már jellemzően pavilonszerűen helyezkednek el, mintegy bútorozva a parkot. A terv nem tudja konzekvensen végigvinni a sportpálya helyén a nyugati térrész kialakításával kapcsolatos gondolatot. A terv nem hoz létre klasszikus városi teret, funkcionális programja alulméretezett.


A tér keleti részén a tervezés alatt lévő Men-Dan hotel épület tömegének ellenpontjaként hoz létre új, a teret lezáró nagyobb épületet, amely tömegével, programjával nem tud megfelelni a szállodai szomszédságnak. Nem képezi megfelelő párját a szálloda épületének és így a tér keleti lezárása esetlegessé válik.
A felső, nyugati terület tájépítészeti törekvései, a szintek játékai, az irányok dinamikussága, finom szintbeli mozgása dicséretes kísérlet. Szépen, érzékenyen hozza vissza a várost környező táj hangulatát, domborzatát, táji játékait. A pályázat azon célját, miszerint a kisváros központi terét kellene megkomponálni, ez az építészeti irány nem tudja teljesíteni.

A pályamű kidolgozott ütemezési és telekalakítási javaslatot nem tartalmaz. A megvalósítás a Termál út két oldalán a keleti és nyugati területek tagolásával ütemezhető. A meglévő fásított parkoló területet részben parkterületként megtartja. A sportcentrum áthelyezését nem értékeli, elfogadja. A jelenlegi sportterület déli sávjában szabadtéri sportterületet javasol.