Egyéb cikkek

"Zalakaros Gyógyfürdő Város Központja ötletpályázat 2007"

2008.01.25. 10:28

III. díjban részesült 4. sorszámú pályamű:
Tervezők: Falk Judit, Pomsár András, Tapolczai Tiborné, Hambek Zoltán, Zikkert Zoltán Arnold, Szentirmai Donát, Balla Gábor
Pomsár és társai Építész Iroda

III. díjban részesült 4. sorszámú pályamű:
Tervezők: Falk Judit, Pomsár András, Tapolczai Tiborné, Hambek Zoltán, Zikkert Zoltán Arnold, Szentirmai Donát, Balla Gábor
Pomsár és társai Építész Iroda

 

 

 


Részletes bírálat:

A meglévő városszerkezethez és forgalmi rendhez igazodóan a Termál út két forgalmi sávra való csökkentésével – a forgalom csillapításával – a két városrész feltárását csak részben oldja meg, mivel a nyugati városközpontban elhelyezett multifunkcionális létesítmények gépkocsival történő megközelítését részben a Szőlő utcáról tervezi, amely téves, és a jelenlegi forgalmi rendet zavaró megoldás. A Termál utca forgalomcsillapítása során egy széles, burkolt, tér jellegű területet javasol, mint egységes központi rendezvényteret. Az egy térként kezelés gondolata nagyvonalú, ugyanakkor a csillapított forgalmat szintben átvezető javaslata erősen vitatható, nem ad közlekedési és funkcionális szempontból biztonságos megoldást. A terepviszonyok ismeretében a javaslat realitása is megkérdőjelezhető. A parkoló gépkocsiknak a tervezett épületek alatt kialakított mélygarázsos megoldása építészetileg elfogadható, azonban a konkrét megoldásokkal, műszaki részletekkel adós marad. A meglévő zöldterületeket megtartja, azt tovább fejleszti, és a kiírásban elvárt, a meglévő és tervezett parkokra vonatkozó zöldfolyosó rendszerre korrekt megoldást ad. A meglévő buszpályaudvart megszünteti, és leálló buszöböllel oldja meg a tömegközlekedési kapcsolatot. A gyalogos tengelyek hangsúlyozása jó megoldás.

A város léptékéhez és a térfalak méretéhez képest túlzott nagyságú tér jön létre, mely a nyugati oldali tér és a keleti oldali park összessége.

A terv nem kezeli megfelelően a Gyógyfürdő tér lejtős rendszerét.

Izgalmas, jó ritmusú építészeti kísérlet, ugyanakkor építészete nem kísérel meg kisvárosi, üdülővárosi hangulatot létrehozni. Hiányzik a tereken az építészet bensőségessége.

A nagy léptékű kereskedelmi épület elhelyezése, a tér központjából történő elhúzása jó döntés, ugyanakkor megkérdőjelezendő az épület pláza jellege, melynek külső térkapcsolatai elenyészőek, nem tud egy városi tér szervező épülete lenni.
Jól látja meg a tervező a fürdőbejárat előtti Dísztér nyugati térfalának szükségességét. A Dísztér intimitását, zártságát e térfallal megoldja, és ezáltal két különböző tér egymás mellettiségét kedvezően biztosítja.

A pályamű kidolgozott ütemezési és telekalakítási javaslatot nem tartalmaz. A megvalósítás a Termál út két oldalán a keleti és nyugati területek tagolásával ütemezhető. A nagyszabású koncepció optimálisan egy ütemben való beépítéssel valósítható meg. Megtartásra javasolja a meglévő fásított parkoló területet részben parkterületként. A sportcentrum áthelyezését a Sásrét területén jelöli meg. A jelenlegi sportpálya északi részén játszóteret javasol.