Technológia

Zöld úton jár a Lafarge - Elkezdődött az első hazai zöld cement, az ecoplanet forgalmazása

2022.11.03. 13:43

A LAFARGE stratégiai célkitűzése, hogy a fenntartható építési megoldások hazai úttörője legyen. Ennek a célnak egy újabb lépéseként a LAFARGE új, zöld cementet vezet be a magyar építőipari piacra ECOPlanet fantázianévvel. Ezzel is segítve a környezettudatos, energiahatékony és alacsony szén-dioxid lábnyomú építkezések megvalósítását.

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. az elmúlt években számos környezettudatos lépést hajtott végre a Királyegyházi Cementgyárban annak érdekében, hogy a hazai építőipar zöld motorjává váljon. Több mint 4,5 milliárd forint értékben valósítottak meg környezetvédelmi beruházásokat, amelyek eredményeként csaknem 30%-kal csökkent a gyárban az egy tonna cementre jutó szén-dioxid kibocsátás a 2011-es indulás óta. A fenntarthatósági törekvések között szerepel a körkörös gazdaság megvalósítása, amely érdekében még 2014-ben bevezette a Geocycle brandet is, amely a magyarországi és Baranya megyei, regionális hulladékkezelésre nyújt megoldást. Ennek jegyében 2021-ben már több mint 80%-ban váltotta ki a LAFARGE a fosszilis tüzelőanyagokat alternatív tüzelőanyagokkal. Innovatív, zöld megoldásait és eredményeit legutóbb idén tavasszal a Greengage – Zöld elkötelezettség díjjal ismerték el.

A hosszútávon fenntartható, környezettudatos működés megvalósításának következő lépése a zöld termékportfólió létrehozása volt, amelynek fontos mérföldköve az első zöld cement, a CEM II/B-LL 32,5 R szabványos megjelölésű, ECOPlanet fantázianévvel illetett cement bevezetése a hazai piacra.

“Ismét egy lépéssel közelebb kerültünk a karbonsemleges működés megvalósításához. Az új termékünkkel lehetőséget biztosítunk a hazai környezettudatos építkezések megvalósításához, és teret adunk a fenntarthatósági szempontok érvényesülésének. A célunk azonban ennél is ambiciózusabb: 2050-re a teljes karbonsemleges működés megvalósítását tűztük ki magunk elé."

Hangsúlyozza Hoffmann Tamás, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Ügyvezető igazgatója.

Az új ECOPlanet, zöld cement értékesítése a magyar piacon szeptember közepén indult korlátozott mennyiségben, ömlesztett formában. A termék várhatóan 2023 tavaszától már zsákos kiszerelésben is elérhető lesz.

“Az ECOPlanet CEM II/B-LL 32,5 R termék legfontosabb környezettudatos tulajdonsága, hogy a fajlagos, azaz 1 tonna cementre jutó széndioxid kibocsátása 30%-kal alacsonyabb, mint a hasonló eljárással gyártott CEM I 42,5 R terméké, minőségi kompromisszumok nélkül. Kiválóan alkalmas az általános ház körüli munkák, beltéri betonozás, valamint talajstabilizációs feladatok megvalósítására. Az új termék bevezetésével egyidejűleg a STANDARD fantázianevű, CEM II/B-M (S-LL) 32,5 R termékünket kivezetjük a LAFARGE szortimentjéből."

Egészíti ki Putler Csaba, Értékesítési igazgató.

A LAFARGE útja a fenntarthatóság terén ezzel a termékkel nem ér véget. A vállalat tervei között szerepel termékporfóliójának további bővítése zöld termékekkel, mint például a Holcim Cégcsoporton belül már elérhető Susteno cement, amely legalább 20%-ban építési- és bontási hulladékot tartalmaz. A vállalkozás a termékvonal bővítése mellett további, a környezetvédelmet és energiahatékonyságot célzó beruházások megvalósításán dolgozik. Ezek közé tartozik az alternatív tüzelőanyagok és nyersanyagok vonatkozásában új anyagáramok bevonása, valamint megújuló energiaforrások használatának bővítése.

„A jelenlegi, kedvezőtlen gazdasági és jogszabályi körülmények sok szempontból bizonytalanná teszik a tervezést, és az iparágunk számára számos kihívást jelentenek. Mi, a LAFARGE-nál azonban továbbra is előre tekintünk. A bolygónk és az emberiség jövőjét építjük. Hiszünk abban, hogy a fenntarthatóság és a zöld építészeti megoldások térnyerése egy olyan hosszú távú cél, amely a környezettudatosságra ösztönöz és energiahatékony épületek megvalósítását teszi lehetővé" - zárja gondolatait Hoffmann Tamás.