Épülettervek/Középület

Zöldfal: természet az iskolában

2010.10.27. 11:39

Tegnap bemutattuk a budaörsi általános iskolában elhelyezendő művészeti alkotásra kiírt pályázat 1. helyezett pályaművét. Ma a 2. helyezett - de a zsűri döntése alapján megvalósításra felkért - Zöldfal c. pályaművet mutatjuk be, mely Petrus Ferenc, Dancsuly Krisztina és Kiss Márton munkája.

A mű rövid leírása:
30cm összvastagságú növényekkel telepített zöldfal (7,80m szélességben és 3,60m magasságban), fa és plexi kiegészítő elemekkel.

 

 

 

A növények használata számunkra egyértelmű volt, hiszen mi más lenne, ami jobban reagál a változó fényviszonyokra, a nap pályájának változására, mint maga az élő természet. A mű szellemisége tehát az épület egészéhez illeszkedően egyszerű, sallangoktól mentes, puritán. A növények használatának azonban számos praktikus oka is van. Egy zöldfal barátságos, kellemes atmoszférát teremt, és akusztikai viselkedése is nagy szolgálatot tesz az egész épületnek.

Az épülethez illő szigorú, geometrikus szerkesztést a rendben ültetett növények maguk oldják fel, teszik barátságossá, hangulatossá. Hasonlóan az iskola növendékeihez, akik rajzaikkal, munkáikkal és persze puszta jelenlétükkel, mozgásukkal igazi élettel töltik meg a szigorú rendet követő falakat. A zöldfal kapocs a környezettel, ahogyan a felülvilágítók résein játszadozó napsugár is az. Ezért úgy gondoltuk, hogy a fal kapcsolódó, mögöttes üzenetének is a természettel kell kapcsolatban lennie.

 

 

 

Modelleztük az épületet, és a modell segítségével megrajzoltuk a napfény játékát más-más napokon és órákban. A kapott modelleken jól látszik, hogy minden nap (körülbelül fél egykor) van egy kitüntetett időpont, amikor a felülvilágító fényei szabályos négyzeteket rajzolnak a falra. E kitüntetett időpontokhoz kitüntettet napokat rendelve alakult ki az a grafikai megjelenés, ami a fal mintáját adja. Így a jeles napokon, a napfény pontosan az adott területeket világítja meg. Ez is egyfajta napóra-hatás, csak nem az órák és percek, hanem a napok számolására szolgál. A falon jól megfigyelhető, ahogyan a napfény kötelességtudóan kúszik a kijelölt helye felé, majd a nevezetes időpontban elfoglalja helyét, hogy aztán tovább is álljon rögvest. Így a falon a tanulók jól megfigyelhetik a Nap pályájának sajátosságait napközben és év közben egyaránt.

Előképek:
A zöldfal mint belsőépítészeti, építészeti megoldás nem ismeretlen, bár egyáltalán nem elterjedt. Számos érdekes példa közül szerepeltetünk a galériában néhányat.


 
 

Technológia:
A meglévő gipszkarton burkolat elbontásra kerül, majd a csupasz betonfalat leszigeteljük kenhető bitumenes szigeteléssel. Erre kerül egy fémháló, valamint a zöldfal elemeit tartó acélkonzolok, amelyek egyben a lecsurgó víz összegyűjtését szolgáló alumínium vályú tartóelemei is. Az acélhálóra, valamint a tartóelemekre elhelyezzük az egyenként 30cm széles, 40cm magas és 30cm mély speciális zöldfal elemeket, amelyeket öntözőrendszerrel és tápanyag-utánpótló rendszerrel is összekötünk. Ezek után új gipszkarton burkolat készül, immár a termőközeg külső síkjával egy síkban. Valamint csavarozással elhelyezzük a kiegészítő dekorációs elemeket fából és plexiből.

Alkalmazott növények:
A növényalkalmazásnál több szempontot kellett figyelembe vennünk. Először a növényeket tűrőképességük szerint csoportosítottuk, mivel beltéren a növényfajoknak szembe kell nézniük a hőmérséklet- és páratartalom-ingadozásokkal és a fény-árnyék hatásokkal, amelyek szintén nem állandó jellegűek. Ezek alapján kiválasztottuk azokat a növényeket, amelyeknek e körülmények között is kiválóan működik a vegetációjuk. A csoportosított növények közül kiválasztottuk azokat, amelyek mind színeikben, mind habitusukban illeszkednek egymáshoz és az épület hangulatához.

Ficus pumila: Ez a tágtűrésű növényfajta élénkzöld színű, kis, ovális leveleinek szélén fehéren pettyegetett. Nagy felületen a növény dús hatást kelt, erőteljesen mozog a napfény irányába, emiatt kecsesen bókolva jelenik meg.
Nephrolepis exaltata: a növény méregzöld színű, habitusában a páfrányra hasonlít. Függőleges felületen külön növényszintet tud alkotni, mivel lefelé kúszik, és a levelei egymásra épülnek, ezáltal több irányba is képes mozogni.
Peperomia sp.: barnásvöröses színű, jellegében pozsgás megjelenésű. Kevésbé terjed, mint az előző két növény, viszont nagy felületen mély érzugai, és mozgalmas levélmintája miatt kitűnik a többi közül. A tervezett zöldfalba ezt a három növényfajtát válogattuk ki, mivel a felületen így tökéletesen érvényesülnek, és összhangba kerülnek a környezetükkel.

 

 

 

Működés:
A zöldfalat a nap sugarai, víz és tápanyagok működtetik. Az öntözőrendszer vízigényét az épület ivóvízhálózatáról tudjuk biztosítani. A fölösleges víz a zöldfal alján elhelyezett vályúba jut, ahonnan egy szivattyú vagy a szennyvíz csatornába vagy az esővízcsatornába továbbítja. Ezen kívül az öntözőrendszerbe beterveztünk egy tápanyag-utánpótló rendszert is, amely biztosítja a növények kellő tápanyag-utánpótlását a csöpögtető csöveken keresztül. Ez azért fontos, mert a növények nem földbe, hanem egy speciális közegbe kerülnek, amely nem tartalmaz tápanyagokat, viszont a szerkezetet kellően megkönnyíti, és a földdel ellentétben a gyors vízáteresztő képessége miatt nem gombásodik, és nem penészedik. A rendszer működése teljesen automatikus, előre beprogramozott. Az öntözést lehet az éjszakai órákra időzíteni, így egyáltalán nem zavarja az épület működését. Maga a zöldfal sem igényel különösebb karbantartást, a már megeredt növények szépen fejlődnek, legfeljebb évente egy-két alkalommal kell a falat átvizsgálni. Az első egy-két évben azonban ellenőrizni kell, hogy minden növény megeredt-e, és az esetleges életképtelen töveket cserélni kell. Ezért az árkalkulációban számoltunk az első két év karbantartás igényével is, hogy azt ne az iskola fenntartási keretéből kelljen kigazdálkodni.

Ütemezés
A zöldfal elemeket műhelyben készítjük el, ez körülbelül egy hónapot vesz igénybe. Ebben a fázisban készülnek el a zöldfal elemei, amelyek egy külső merev dobozból állnak, és ebben helyezzük el a speciális közeget, majd ezt lezárjuk egy féligáteresztő anyaggal. Ezután következik a szerelés, ami körülbelül két-három hetes munka. Ebben a szakaszban kerül lebontásra a gipszkarton fal, és kerül be a hátsó tartószerkezet. Ezután behelyezzük a vízelvezető vályút, majd kiépítjük hozzá a vízelvezető- és a csöpögtető rendszert. Végül felszereljük a ládákat a szerkezetre, beültetjük a növényeket és elhelyezzük a díszítő elemeket, majd visszaépítjük a gipszkarton falat. A munkafolyamatok összesen maximum két hónapot vesznek igénybe, és ebből az iskola területén 2-3 hétig folynak a munkálatok.

Ha elkészülne, ez lenne az ország második, és egyben legnagyobb zöldfala, így nemcsak az iskola, de az ország is jelentős értékkel gazdagodna, és erősödne Budaörs meghatározó kortárs építészeti karaktere, ami hazánkban példa értékű.


Petrus Ferenc - ARTZEN Építészeti és Design Stúdió
Dancsuly Krisztina, Kiss Márton - Mohány és Páfra Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Bt.