Közélet, hírek

Zöldterületi fejlesztést terveznek a lebontott újpesti uszoda helyén

2022.01.27. 14:42

A budapesti közgyűlés legutóbbi ülésén szóba került a már régóta bizonytalan sorsú telek, amelyen 2017-ig állt az egykori fürdő. A leendő zöld beruházásról már elkezdett tárgyalni a fővárosi és a kerületi önkormányzat.

Zöldterületi fejlesztés valósulhat meg a néhány éve lebontott újpesti uszoda területén. A Fővárosi Közgyűlés január 26-án ugyanis úgy döntött Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes és Déri Tibor IV. kerületi polgármester javaslatára, hogy felkéri a főpolgármestert arra, hogy "készítse elő a Budapest IV. kerület 71509. helyrajzi számon felvett ingatlannak Budapest Főváros Önkormányzata által Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zártkörűen Működő Részvénytársaságtól piaci értéken történő megvásárlását, azzal, hogy a vételár megfizetésére beszámítás útján kerül sor".

Emellett arra is felkérték a főpolgármestert, valamint az újpesti polgármestert, hogy "a két önkormányzat folytassa a már megkezdett tárgyalásait annak érdekében, hogy a Budapest IV. kerület 71509. helyrajzi számon felvett ingatlanon zöldterületi fejlesztés valósuljon meg, különös figyelemmel a zöldfelületi fejlesztésekre megnyíló európai uniós források felhasználhatóságára is." Az előterjesztésről Déri Tibor is beszámolt közösségi oldalán.

Az egykori Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda terveit Bene László és Szentmártoni Ferenc készítették 1970-ben, a kivitelezés 1971 és 1974 között zajlott. Az építészek megosztott Ybl-díjat kaptak munkájukért. 

A vizet a fürdő a Széchenyi gyógyfürdőből kapta távvezetéken. Az emeleti előcsarnok dísze volt Barcsay Jenő egy-egy muranói üvegmozaik alkotása, amelyeket kétoldalt helyeztek el. A tervezők a Magyar Építőművészet 1975-ös számában mutatták be az épületet, amelyben gőz- és termálfürdőt, uszodát, kádfürdőket, a létesítmény tetején pedig napozóteraszt alakítottak ki.

Az évtizedek során a gyógyvizet szállító távvezeték elöregedett, melynek karbantartása, valamint az épület fenntartása is jelentős költségekkel járt. Mivel statikai állapota is jócskán leromlott, a városvezetés 2007-ben bezárta a fürdőt. Miután tíz éven át üresen állt, bontása 2017 decemberében kezdődött meg, a telek sorsát azóta bizonytalanság övezte. Az értékesítésével kapcsolatos hírek legutóbb 2021 őszén kerültek be a közbeszédbe, ám végül a főváros a tiltakozás hatására leállította az eladási folyamatot. Ahogy az újpesti polgármester akkor jelezte, várják a helyiek ötleteit arról, miként lehetne jól hasznosítani a területet egy, a fővárosi és a kerületi önkormányzat által közösen megvalósítandó zöld beruházás keretében. Az elképzeléseket a 2022-es részvételi költségvetés keretén belül a "Zöld Budapest" kategóriában lehet beküldeni.

A Barcsay-féle mozaikok utóéletéről épp nemrég számolt be az ittlakunk.hu IV. kerületi oldala a restaurálást végző cég bejegyzése alapján. Mint kiderült, a két, egyenként 10,7 x 2,7 m méretű műalkotást új helyszínen, a Csillaghegyi Strandfürdőben helyezték el 2018-ban. A leszedett, sorszámozott darabok felújítása közel 9 hónapon át tartott.