Technológia

Zuhanyok újragondolva – két ország, négy tervező, két egyedülálló koncepció

2014.05.06. 13:44

Az Axor - azaz a Hansgrohe prémium márkája - húsz éve a világ legsikeresebb tervezőivel működik együtt, olyan kollekciókat megalkotva, amelyek az egyéni életstílus sokféleségét mutatják be a fürdőszobában.

Ezek olyan különbözőek, mint maga az ember. Az eleven, sármos lakófürdőszobától a természet inspirálta nyugalom szigetéig kidolgozták a fürdőszobai környezet alternatív vízióit. Itt nem csak magáról a termékről van szó, sokkal inkább arról, hogy minél nagyobb teret kapjon a kreatív fejlesztésben a korábbi lakberendezési fogalmak átértelmezése.

Ez a gondolat késztette az Axort, hogy újabb nemzetközileg ismert dizájnpartnerekkel, a svéd FRONT és a japán NENDO dizájnstúdiókkal közösen alkossanak szokatlant, és értelmezzék újra, ezúttal a zuhanyzást. Míg utóbbit az érzelmek inspirálják a fürdőszoba-tervezés során, a skandináv irodát a zuhanyok műszaki megoldásai lelkesítik. A két formatervező cég eltérő kulturális háttere ellenére a kiindulási pont azonos: mindkettő formabontóan új megközelítésben prezentálja a víz útját. Megkérdőjelezik a nappali és a fürdőszoba eddigi funkcionális és térbeli határait.

A FRONT tervezői Sofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken és Anna Lindgren által megálmodott b a víz útját a legtermészetesebb formájában mutatják be: hogy válhat egy általában háttérben levő innováció mutatós térbeli konstrukcióvá. Installációjuk maga a zuhanyzás technológiája, ezért aztán olyan alapelemekkel játszanak, amelyeken keresztül a víz utat talál hozzánk (csövek, szelepek, tengelykapcsolók stb.).

A NENDO Axor WaterDream víziójában a fogalmak kapnak ravaszul új értelmezést: Oki Sato kreatív vezető és csapata összekapcsolta a nappali, mint élettér egyik alapelemét, a fényt (világítást) a vízzel, példátlan érzékszervi dimenziót adva a zuhanyzásnak. Miért pont ezt a két alapelemet? A víz valójában nem is létezik fény nélkül. A tavak vagy a folyók éjszaka eltűnnek, szinte nem is látszanak, mintha nem is léteznének. A napfény hajnalban életre kelti, és színt ad a víznek.

Az eredmény pedig sem egy lámpa, sem egy zuhany, hanem egy hibrid; a fény és a víz mágikus trükkje, amely nap mint nap rendelkezésünkre áll. A fény és a víz természetes keveréke feloldja a korábbi szigorú helyiséghatárokat. Ami hosszú ideig csak egy elkülönített helyen valósulhatott meg – olvasólámpánál a könyv fölött időzni vagy a fürdőszobában zuhanyozni – ma már egyszerre is megoldható. Minek legyenek különválasztva ezek a cselekedetek olyan tradicionális terekbe, mint a nappali vagy a fürdőszoba? Ez alatt a zuhanyzó alatt bizony olvasni is lehet. A Nendo Axor WaterDream kreációja nem más, mint két hétköznapi használati tárgyunk kreatív kombinációja.
Tölts egy pohár bort, hallgass kellemes zenét, és hagyd, hogy a fény a vízzel összeérjen!

Hansgrohe Magyarország facebook oldala

Hansgrohe Magyarország hivatalos oldala

A Kanadában született dizájner és belsőépítész Oki Sato a „formatervezés üstököse”. Kreációit az egyszerűség, az átláthatóság és az elegancia jellemzi. 2006-ban a Newsweek - az akkor még alig 30 éves Oki Satot - beválasztotta a 100 tisztletre méltó japán közé“; az Elle Decor című interiuer lap pedig 2012 dizájnerének választotta. Irodájának megrendelői között említhetjük a Louis Vuittont, a Hermèst, a Starbuckst és a Coca-Colát is.

Philippe Grohe, a vállalatalapító Hans Grohe unokája, 1967-ben Svájcban született, fotográfus és közgazdász végzettséget szerveztt, majd évekig az Amerikai Egyesült Államokban élt, mielőtt 1997-ben átvette a francia Hansgrohe leányvállalat vezetését. Majd visszatért a családi vállalkozás központjába, a fekete-erdői Schiltachba. 2001-től a Hansgrohe dizájnmárkájának, az Axornak a vezetője. Imádja a természetet, szenvedélye a sport és a fotózás.