építészet : környezet : innováció

Rangos díjak művészeti és tudományos teljesítményért, 2001

Csikós Attila, Kampis Miklós, Dr. Bánhidi László, Dr. Jelenits István, Csanádi Judit, Halas István, Zobor László a díjazottak között.

A nemzeti ünnep, március 15-e alkalmából Mádl Ferenc köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János, az Országgyűlés elnöke jelenlétében adta át az idei Kossuth- és Széchenyi-díjakat a Parlament kupolatermében, többek között a következőknek:

Kossuth-díjat kapott Csikós Attila építész tervező művész, a Magyar Állami Operaház Jászai Mari-díjas vezető díszlettervezője, az előadott művek szellemét mindig tiszteletben tartó, fantáziadús és elképzelésekben gazdag díszleteiért, a komplex művészi élmény elmélyítéséért végzett, a mesterség titkait tökéletesen ismerő tevékenysége, kimagasló értékű művészi munkássága elismeréseként.

Kossuth-díjat kapott Kampis Miklós építész, a Kós Károly Egyesülés igazgatója, Kaposvár belvárosának újraálmodásáért, esztétikum és racionalitás összeegyeztetése érdekében végzett következetes, értékőrző építészi tevékenységéért, példaértékű várostervező munkásságáért.

Széchenyi-díjat kapott Dr. Bánhidi László, a műszaki tudomány doktora, nyugalmazott egyetemi tanár, az épületek belső klímájának, levegőminőségének és komfortjának vizsgálatában elért, nemzetközileg is elismert eredményeiért, továbbá az interdiszciplináris hazai komfortelméleti kutatások megteremtéséért és továbbfejlesztéséért.

Széchenyi-díjat kapott Dr. Jelenits István, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Apáczai-Csere János-díjas tanára, piarista szerzetes példaértékű teológiai tevékenységéért, filozófiai mélységű műveiért, pedagógiai és lelkipásztori működéséért, továbbá a katolikus oktatás újjászervezésében vállalt szerepéért, a piarista rend szellemének és hagyományainak megmaradásáért és megerősítéséért végzett fáradhatatlan munkálkodásáért.
A szerkesztő megjegyzése: Dr. Jelenits István az indoklásban felsorolt érdemein túl az Építész Mesteriskola jeles mestereinek is egyike azok közül, akik történetesen nem építészek, így feltétlenül említést érdemel kitüntetésének híre az Építészfórumon.

Rockenbauer Zoltán, a nemzeti kulturális örökség minisztere MŰVÉSZETI DÍJAKAT adományozott többek között a következőknek:

Jászai Mari-díjat kapott Csanádi Judit építészmérnök, a Győri Nemzeti Színház díszlettervezője, aki évek óta vezet díszlettervezői kurzusokat a kanadai Montrealban.

Balogh Rudolf-díjat kapott Halas István fotóművész, a Nagy Bálint és Társai Építészeti Iroda művészeti tanácsadója.

Ferenczy Noémi-díjat kapott Zobor László belsőépítész, a Magyar Iparművészeti Egyetem Építész Tanszék egyetemi adjunktusa.  

 

Gratulálunk a díjazottaknak!

vélemény írásához jelentkezzen be »