építészet : környezet : innováció

Renzo Piano: The New York Times Headquarters, New York

MuMa: Merész döntés a 21. század elején egy nyomtatott sajtóterméknek székházat építeni - még ha a világ egyik legismertebb és legolvasottabb napilapjáról is van szó. A New York Times, illetve a birtokos Times Company azonban derűlátó a jövőt illetően - ezt azt optimizmust tükrözi a Manhattan-ben, a 8. sugárúton most átadott központi épület, ami pillanatnyilag a város második legmagasabb toronyháza. A napilap nem költözött messze eredeti helyétől - továbbra is a Times Square körzetében található.

Merész döntés a 21. század elején egy nyomtatott sajtóterméknek székházat építeni - még ha a világ egyik legismertebb és legolvasottabb napilapjáról is van szó. A New York Times, illetve a birtokos Times Company azonban derűlátó a jövőt illetően - ezt azt optimizmust tükrözi a Manhattan-ben, a 8. sugárúton most átadott központi épület, ami pillanatnyilag a város második legmagasabb toronyháza. A napilap nem költözött messze eredeti helyétől - továbbra is a Times Square körzetében található.

Az új NYTimes Building méretarányos makettekkel
Az új New York Times Building méretarányos famakettekkel - közvetlenül balra a Chrysler Building, jobbra az Empire State Building modellje

 

A New York Times Building a városképben

 


Renzo Pianónak, az 1937-ben született világhírű olasz építésznek ez az első épülete New York-ban. Az FXFOWLE Architects stúdióval együttműködésben tervezett torony 52 emelete 228 méterre nyúlik a föld fölött, de antennával együtt a teljes magasság 319 méter. Itt kapott helyet a napilap eddig hét különböző helyszínen dolgozó, majd 2500 munkatársa. A földszint mindenki számára nyitott, civil és kulturális rendezvényeknek ad otthont. A keresztüljárható épület és az üvegborítás transzparenciája nemcsak praktikus, de szimbolikus értékű is: az újság mottója szerint az információk átláthatóságát szeretnék biztosítani a polgároknak.

A torony - mint ahogy az manapság szinte evidencia - számos innovatív, energiatakarékos megoldást ötvöz. A Berkeley Lab's Environmental Energy Technologies Division (EETD) által fejlesztett koncepció a természetes fényre alapozza az épület megvilágítását. Ehhez azonban nem elég, hogy - az Egyesült Államokban szokatlan módon - az épület teljes külsejét hőtakarékos, de nem sötétített üveg borítja. Az üvegfelületet a másfél láb (kb. 45 cm) távolságra elhelyezett, fémvázas merevítésű kerámia csőrendszer árnyékolja. Ez esztétikai szerepet is kap: a vízszintes kerámiacsövek ugyanis átveszik az ég napszakonként változó színét. Felfelé haladva a csőrendszer megritkul, hogy több fényhez juttassa a kétszáz méteres magasságban elhelyezett tetőkertet.

A torony és a csúcs keresztmetszete

Az árnyékolórendszer részletei

 

A felhőkarcoló 143 ezer négyzetméterének felét foglalja el a New York Times Company. A fennmaradó terület használója a két partnercég, a Forest City Ranter és a Magyarországon is közismert ING Real Estate, a holland biztosító és bank ingatlancége. Nálunk még nemigen akad hasonló példa sajtótermékek részéről a székház tudatos arculatformáló eszközként való használatára, hacsak a HVG néhány éve elkészült központját nem vesszük ide.

 

Annie Leibovitz fotói az építkezésről

Az épület honlapja

forrás: New York Architecture Images, moveyourmind.es

 

vélemény írásához jelentkezzen be »