építészet : környezet : innováció

Rugalmas lendület

Stefan Camenzind svájci építész meggyőződése szerint "az építészet létjogosultságát csupán a használók igényei igazolhatják." Az alkotó a Zürichi-tó partján épült, rendhagyó kinézetű otthona kapcsán beszélt erről, illetve az épületről, mely látványa, elhelyezkedése és az anyaghasználat között feszülő látszólagos ellentéttel szemben lenyűgöző látványt nyújt. Mindehhez elengedhetetlen adalék volt a Prefa burkolat alkalmazása.
 

A természetesség, amely futurisztikus formáktól sem idegenkedik. Egy rugó sziluettjét formázó épület esetén mi sem természetesebb, mint a Prefa burkolat, amely a rugalmas és fantáziadús felhasználás lehetőségét már számos épületen hozta.

"Maradj, annyira szép vagy"

A külsőleg látványos és talán meghökkentő formavilágot bemutató épület nem határolódik el környezetétől, éppen ellenkezőleg: behozza a természetet a házba. Filozofikus megközelítéssel akár Goethe Faustból ismert sora sem túlzás: "maradj, annyira szép vagy". Az építész elköteleződése egyúttal a 2004 óta működő lakóépület és irodai munkahelyek tervezésével foglalkozó stúdiójában is megmutatkozik, mely szerint a tervezés középpontja nem lehet más, mint hogy a teljességig figyelembe vesszük a használók egyéni igényeit - még saját otthonánál is.

Camenzind ezen gondolatait az elmúlt években a Google számára tervezett számos sikeres munkahelyi koncepció is igazolta, ahol elsősorban az emberek különleges igényeinek megértésére összpontosított. "Emberek számára tervezünk, ezt az elmúlt években sokan elfelejtették. Az a kérdés, hogy az építészet segítségével hogyan befolyásoljuk a munka hatékonyságát, alakítsunk ki kötődést, hogyan motiváljunk, ritkán kerül terítékre." – fogalmazta meg kritikáját az építész.


fotó: Prefa - építész: Stefan Camenzind

 

Hajó a tó partján

A rugóház koncepciója a szabadságon, a rugalmasságon és a tér növelésén alapul. Az épület formájának kialakításáta külső körülmények is befolyásolták: a hosszúkás telket körülvevő állandó mozgásban lévő tó, a domb és a telek mögött futó sínek eleve dinamikus gondolkodásra késztették a tervezőt.

Így a végeredmény sokkal inkább emlékeztet egy hajóra az ívelt, felfelé görbülő formáival és mozgalmasságával, mint egy házra. A relatív egyszerű terv alapját az emeletek rendhagyó kialakítása képezi, amelyek egyik oldalon íves csatlakozással folynak egymásba, míg a másik oldalon lehetővé teszik a tér és fényt maximalizálását.


fotó: Prefa - építész: Stefan Camenzind

 

A ház hatalmas homlokzati üvegfelületei mellett találni kellett egy olyan anyagot, amely az épület íveinek erejét és lendületességét is képes közvetíteni. Így a legtökéletesebb választásnak a Prefa zsindely bizonyult, amely az ívek kialakításában kis méreteivel kellő rugalmasságot, textúrájával kellő lágyságot biztosított.

A Prefa alumínium tetőfedő zsindelye melletti döntést a csekély karbantartási igény, a hosszú élettartam és újrahasznosíthatóság támasztotta alá. Nem utolsó sorban pedig a színek közötti választás lehetősége inspirálta az építészt, amely így a hagyományos fazsindely modern interpretációjaként vált az épület részévé.

Prefa