építészet : környezet : innováció

Spiral Café, Birmingham

Építészet: Marks Barfield Architects - David Marks or Julia Barfield

Építészet: Marks Barfield Architects

A St Martin’s Square, Birmingham új Bullring nevű fejlesztési területének központja, a Spiral Café helyszíne. A kávézó kagylóformájú hely, amit Fibonaccinak a szerves növekedésről alkotott alapelvei inspiráltak. A geometria időtlen alapelveit egyesíti a modern szerkezetépítési technikákkal, és a megbízó, az építészek, a mérnökök és a gyártók rendkívül szoros együttműködésének eredménye.

A kávézót nyolc, ívelt szerkezeti borda alkotja, melyek magukba foglalják az ülőhelyeket és a kiszolgáló pultot. Ezekhez egy keret kapcsolódik a hátsó toldalék-épületrész számára, ami tárolóként szolgál. A bordák a padlószint alatt folytatódnak, áthatolnak az üveggel borított üregen,melybe az alkotók hangulatvilágítást helyeztek. A gerendák ebből az árokból bukkannak elő újra, kialakítva a bárpultot, és elválasztva a kiszolgálót a kávézó nyilvános részétől.
A kávézó tartószerkezete festett lágyacél gerenda. A gerendákat lágyacél profilokkal kötötték össze az oldalirányú megerősítés végett. A tartószerkezetet furnérlemezzel fedték, nem kiszellőztetett szerkezetet alkalmazva. A külső fedésre rézlemez került, melyet a színhatás tökéletesítése végett utópatináztak. A belső oldalra, a gerendák közé lakkozott bronz paneleket szereltek, rozsdamentes acél rögzítő elemekkel a gerendák mentén.
A már elkészült kávézó hagyományosnak tekinthető módszerrel lett fedve. Miután a külső rézfedést befejezték, egy - az utópatinázásban jártas - művészt bíztak meg, hogy alakítsa ki a felület színvilágát. Ennek eredménye a gazdag, strukturált, időtálló külső. A bárpult eleje is rézlemez fedést kapott, amely visszaköszön a külső felületnek.

Építészet: Marks Barfield Architects - David Marks, Julia Barfield

 

Az épület a 12. Réz az Építészetben Díj megosztott első helyezettje lett.

Forrás: Magyar Rézpiaci Központ

Kapcsolódó oldalak:

http://www.marksbarfield.com/

réz van

vélemény írásához jelentkezzen be »