építészet : környezet : innováció

Sugár János: "Periférián lenni a centrumban vagy centrumban lenni a periférián?"

Erdély Miklós 2008. július 4-én lett volna nyolcvan éves. "ERDÉLY 08|80" címmel az MKE Intermédia tanszéke és az Erdély Miklós Alapítvány ebből az alkalomból szemináriumot szervezett. Sugár János előadása az Erdély Miklós szemináriumon 2008. június 6-án hangzott el az Intermedia Tanszéken.
Sugár János szemináriumi előadásának hangfelvétele.

Sugár János szemináriumi előadásának hangfelvétele.

Erdély Miklós 2008. július 4-én lett volna nyolcvan éves. "ERDÉLY 08|80" címmel az MKE Intermédia tanszéke és az Erdély Miklós Alapítvány ebből az alkalomból szemináriumot szervezett 2008. június 5–6-án. Sugár János előadása az Erdély Miklós szemináriumon 2008. június 6-án hangzott el.

1979-ben Erdély készített egy grafikont, amelynek x tengelye az éveket, y tengelye a munkák számát jelöli. A grafikonon két vonal ábrázolja az elképzelések és a megvalósult munkák arányát, s a vonalak pontosan kirajzolják, hogy Erdély saját alkotói sorsát hogyan is értékeli. Ennek kapcsán Sugár János képzőművész Erdély munkásságának kontextusát mutatja be, centrum-periféria viszonyokról, illetve – a mostanában készülő retro szótár szócikkeihez fontos adalékokat kínálva – disszidálásról, emigrációról és a második nyilvánosságról beszél.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »