építészet : környezet : innováció

Szakmagyokorlásra vonatkozó rendelet módosítás

Hartmann György Sándor: Már elérhető a BM honlapján a szabályozott szakmáák módosításra vonatkozó kormányrendlelet tervezete

A tervezet itt olvasható:

Az építésügyi szakmagyakorlási tevékenységekről szóló Korm. rendelet tervezete

Belügyminisztérium, 2013. május 28.

Az előterjesztés célja az építésügyi szakmagyakorlási tevékenységek (településtervező, a településrendezési szakértő, az építészeti-műszaki tervező, az építésügyi műszaki szakértő, a beruházáslebonyolító, az építési műszaki ellenőr, a felelős műszaki vezető, az energetikai tanúsító) kódex-jellegű szabályozásának megalkotásával a szakmagyakorlók és eljáró hatóságok adminisztrációs terheinek csökkentése, a szakmagyakorlási tevékenység folytatása feltételeinek könnyítése, a jogbiztonság és a fizetési morál megerősítése, valamint az építési minőség színvonalának biztosítása, a jogkövető magatartás ösztönzése, a fokozatosság elve alapján a szabálytalanság jogkövetkezményeinek megállapítása.

A véleményeket a jogszabaly@bm.gov.hu e-mail címre várjuk.

A véleményezés végső határideje: 2013. június 5.

letöltés

Azt, hogy az erről szóló koncepció jóváhagyása mikor történt meg, arról nem szól a fáma, az OÉTT honlapján nem fellehető (pedig, mint elfogadott javaslatok, ott lenne a helye).

Az is érheteteln számomra, hogy a szakmagyakorlás joga a kormányé - ezen koncepció alapján meghozandó szabályok a mértékadók), pár nappal korábban a rendőrminiszter korát megelőzően OKJ-s szakmákmák közöl törölte a techniksi végzettségüek műszaki ellenőrré való válásának a lehetőségét. (Nem tudom álmatlanul forog-e az ágyában Parragh úr, aki a szakmunkások mellett a technikusok szakmai megreősítésért is síkra szált korábban.)

Továbbá, ez a rendelet úgy tesz, mintha nem vezették volna be a készintű mérnökképzést. Azaz nem határozza meg, hogy pl a tervezői státushozhoz (és egyere többen lelsznek, csak akik szabályoznak azok még ezt nem élték meg) élég e a Bsc, avagy csak az Msc végzettség szükséges - de hírdeti a bevező, könnyebb lesz a hozzájutás! Csak érdekességként jegyzem meg, hogy a Bsc megidulásakor a BME Mérnökkara azzal csábította a delikvenseket, hogy ezzel a végzettséggel teervezők lehet, amit azután az MMK teljesen negligált (éppen azért mert még ma is meghatározhatatlan a két végzettség közötti különbség, hisz a műszaki főiskolák elismertségének javítása idelyéből származik, hogy mindkét végzettséget mérnök úrnak navezek.

Javasolom a tervezetek áttanulmányozását, és az észrevélek benyújtását.

Hisz a jövőben a tervező (ide nekem az oroszlánt is alapján) mindent visz! A a tervező, akinek a szakmagyakorlási idejébe csak a tervezéssel eltötött gyakorlati ideje számít bel, az fog holnaptól kezve lebonyolító, műszaki ellenőr, stb lenni. (Leki szemeimmel látom amikor sztár építészeint egy szál colstokkal a kezükben bolynganak az építkezések és keresik azon előírások alapján, amit nem is ismernek az építési hibákat, stb., stb. Mert a szakmagyakorlás személyhez kötött jog - üzenem inen! És ha nem személy szerint az a tervező végzi a lebonyolító és a műszaki ellenőri feladatokat, aki valójában megtevezete (mármint aki jegyzi a tervet, mert a többi csak kifutó fiú), akkor hogyan is van ez?

Ryhe

Ui. az előterjesztést megint nem olvaták át olyan szempontból, hogy az konzisztens-e valójában. Megjelent egy olyan kitétel, hogy kiemelt beruhzáslebonyolító, De azt, hogy ez ki lehet kiemelt lebonyolító, arról nem szól a fáma. Hacsak ezt a címet elnyerni egy mostanában lezajlott - okka és sokat támadott -pályázathoz hasonló módon nem lehet majd elnyerni?

5 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »