építészet : környezet : innováció

Szent György tér beépítés

Castello Reale: https://sites.google.com/site/epiteszetimuzeum/
 
Kíváncsian várom a véleményeket.

Ide vagy a janos@bondavar.hu e-mail címre.



 
 

A Szent György tér javasolt beépítése

A Szent György tér környéke napjainkban.
 
Lehetne a lebontott épületek helyén egy építészeti múzeum, bemutatva a Budavári Palota már nem látható homlokzatait.
Az eredetit, a Mária Terézia korabeli állapotot és a későbbi homlokzat változatokat. A Georg Karl Zillack-féle csillagvizsgáló tornyot, ill. az 1830-as évekbeli, reformkori homlokzatot.
 
 
 
 
 
A Budavári Palota háború előtti állapotának megfelelő visszaépítése esetén arra is lehetőséget adna a múzeum, hogy a 60-as években Németh István terve alapján készült kupola is bemutatható legyen, bár más helyen.
 
A terület beépítésével a Fehérvári kapunál egy négyzet alakú érkező tér jön létre, két oldalán a Mária Terézia korabeli homlokzatokkal, középen pedig a kupolás épülettel. Ez lehetne pl. a Szent Korona és a Szent Jobb bemutatására szolgáló reprezentatív épület, az egykori Szt. Jobb kápolna utóda.
 
A kis tér (58 x 58 méter) közepére a pozsonyi (azóta megsemmisült) Fadrusz alkotta Mária Terézia szobor másolata kerülhetne.
 
A kápolna két oldalán egy-egy kapu nyílna a Szent György tér felé.
 
A krisztinavárosi oldalon, az Alagút bejárata felé kerülne az 1780-as csillagvizsgálós homlokzat. A torony az Alagút bejárat tengelyébe esne, már messziről kiemelve a Vár ezen fontos pontját.
 
A Szent György térre a Budavári Palota (D épület) reformkori homlokzata nézne, szemben a Sándor palotával. Ez a homlokzat, a korabeli ízlésnek megfelelően, klasszicizáló barokk, összhangban lenne a Sándor palota klasszicista homlokzatával.
 
A reformkori homlokzatú épület lehetne pl. az Alkotmánybíróság székhelye.
 
A képen jól látható, hogy a kápolna melletti kapukból egy-egy tengely nyílik, a nagytengely az Oroszlános kapuig ill. Távirda kapuig, a kistengely pedig a Hauszmann féle Főbejárat felé.
 
A tér közepére egy emlékművet gondoltam, amely formájában az utolsó koronázási dombot idézi. A sarkain bronz háromszögekben az Intelmek, a Tripartitum, az 1848-as törvények ill. a mai Alaptörvény bevezető szövege emlékeztetne a magyar alkotmányosságra, a feljárókon a magyar ill. horvát megyék címerei, tetején a magyar címer.
 
Az így kialakuló reprezentatív terek állami ünnepségek, katonai parádék, őrségváltások színterei lehetnének, jó turisztikai látványosságok.
 
Egy kis séta ...
 
 
 
 
 
 

163 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »