építészet : környezet : innováció

Szerbia [34]

Szabadkai lélekfürdő - Lality Áron terve

Alapos feltárómunka, értékmentő gondolat, kiemelkedő érzékenység jellemzi Lality Áron diplomamunkáját. A fiatal tervező MÉK-MÉSZ Diplomadíjban részesült koncepciója lehetséges választ ad arra, hogyan éleszthetjük fel történelmi, nagy múlttal rendelkező épületeinket.  

Kétarcú hegyi ház Szerbiában

Kétfajta anyaghasználat, két arculat, mégis egységes, a környezetbe illő megjelenés jellemzi a belgrádi Exe Studio építészeti iroda által a népszerű hegyvidéki üdülőparadicsomba tervezett visszafogott, mégis igen karakterisztikus családi házat. Bán Dávid írása.

A szabadkai zsinagógáról egy monográfia ürügyén

Nemrég jelent meg Klein Rudolf "A szabadkai zsinagóga. A zsidó közösség, az építés a város és kulturtörténeti jelentőség" című könyve. A kiadvány kapcsán, a zsinagóga és a Klein család történetét bemutatva Negyela László Márk írt recenziót.   

Határon túli örökségvédelmi program indul

Nem hangzik soknak az 31 millió forint, amely a kormány döntése nyomán áll rendelkezésre a Kárpát-medence közös épített örökségének megmentésére. De ahogyan Sághi Attilát, a Forster Központ elnökét is meglepték a munkatársak által összeállított listák, úgy minket...