építészet : környezet : innováció

Szívtelen Budapest

EMA: Kell, nem kell - ezt kapjátok!

Kell, nem kell - ezt kapjátok! Bekaphatjátok! - erről szólt a mai városházi beszélgetés, amelyet a Budapest Szive projekttel kapcsolatosan rendeztek. Igaz, hogy a város lakói, többségükben, korábban, arról nyilatkoztak, hogy az ideiglenes park helyén nem épületet, hanem végleges, és nagyobb parkot szeretnének, de ez az apróság nem rendíti meg a hivatalnokokat - ők azt csinálják, amit a rövidlátó politikusok már eldöntöttek: egy meglehetősen zavaros program szerint lenne itt szálloda, üzletek és iroda is - a park helyén!

A legnevetségesebb érv az volt, hogy a szabályozási terv szerint ide "térfal" kell kerüljön. Egy városban, ahol a szabályozási terveket privát befektetők kénye kedve szerint szabják át, a közösség akarata nem számit.

Pedig a belvárosban lenne mit csinálni akkor is, ha nem újabb házat nyomnának be egy véletlenül zöldé vált kis placcra. A közlekedési rendszer humanizálása önmagában hatalmas feladat. Annak megoldatlansága pedig tovább erősítheti a belváros lakosságának csökkenését.. Az, hogy a Városháza környékének apró kis terei belefulladtak a parkoló autókba, az nem zavarja a Főpolgármesteri Hivatalt. Az, hogy a Városháza Park többszöröse területen az úrelvtársak privilégizált parkolói foglalják a helyet, az rendben van - szerintük. Arra, hogy a Kossuth Lajos utca agonizáló üzleteinek már csak az kell, hogy a Madách házzal szemben legyen egy mélyparkolóval ellátot miniplázácska - nem is gondolnak. Az ingatlanszakértő furcsállotta, hogy ha már mindenképp házat akarnak oda épiteni, akkor miért nem merült fel a lakó-funkció? A szemben lévő Madách-házban állandóan kiadó-eladó irodákat hirdetnek, kicsit beljebb, régebbi irodákat lakásokká alakitanak vissza...

A projekt gumicsontja a "Fórum" - ez ugye egy olyan köztér, ahol az emberek szivesen összejönnek, megállnak a városi rohanásban. Csakhogy ez, a tapasztalatok szerint, inkább kialakul, mintsem tervezni lehetne a tutit. A Városháza-parkban, a park minden hibája dacára(kevés zöld és túl sok burkolt felület - nehezen takarítható házagos bazaltkocka), valami éppen elindult, mire földúlják az egészet. Kevesen tudják, hogy a paraván mögött, amely az úrelvtársak parkolóit igyekszik eltakarni, ott van a hajdani városfal egy darabja. Ha építés helyett a városkaszárnya összekötő toldalékszárnyát lebontanák, és a jelenlegi parkot kibővítenék, teljes átjárást biztosítva a Városház utcába, akkor többet tehetne ez az önkormányzati adminisztráció a városért, mint amit tett az elmúlt 18 év alatt! Repkedő milliárdok nélkül.

Ha egyszer, véletlenül, a budapestiek szivverésére figyelnének, és nem a zsebrevágható pénz csörömpölését hallanák.

_______________________

"A budapestiek négyötöde inkább jelenlegi formájában hagyná meg a Városháza Parkot, és nem építene a bazársor helyére semmit – derül ki a Studio Metropolitana Kht. kutatásából. "

_______________________

Utóirat: A nol.hu-n megjelent cikk szerint, a Városháza-tömbben lévő tűzoltóparancsnokság helyzete tarthatatlan. Bár a város vezetői valószinüleg tudnak arról, hogy a kormányzati negyed elszenderedett, a Városháza-projekt programjában egy hang nincs arról, hogy mi lesz a tűzoltókkal...

Megvallom, számos teendőm mellett egyfolytában forr a düh bennem amiatt, amit a belvárosban akarnak csinálni. Főként azért, mert az egésznek nincs értelmes, megfontolt, és kiérlelt programja. Mint rengeteg más pályázat is ebben a városban, ez is úgy indul, hogy csak a lényeg nincs kitalálva. Ez lehet a legnagyobb baja a mág mindig bizonytalan Disz tér-ügynek, ezen csúszott el a Kormányzati Negyed, és ez a sors vár a Városháza Fórumnak becézettre is. Éppen ezért, felhívással fogok fordulni mind az építészek felé, mind pedig a város különböző szintű vezetői felé, hogy fékezzék magunkat - egyszer az életben, találjuk ki közösen a város lakóval, hogy mi lenne a célszerű sorsa ennek a területnek! 

Kapcsolódó cikkek, máshonnan:

A Demszky-korszak értékelése - bárki írta, bármilyen hátsó szándékkal, a tények tények maradnak...

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »