építészet : környezet : innováció

Thom Mayne: Világítótorony, La Défense, Párizs

MuMa: Párizs legújabb felhőkarcolója meglehetősen eltér majd a megszokott, szögletes tömböktől - a 'Világítótorony', Thom Mayne munkája fehér lángcsóvaként vonaglik majd a Défense-negyedben.    

Párizs legújabb felhőkarcolója meglehetősen eltér majd a megszokott, szögletes tömböktől - a 'Világítótorony', Thom Mayne munkája fehér lángcsóvaként vonaglik majd a Défense-negyedben.

 

 

A közvetlenül a Défense-diadalív mellé tervezett épület 300 méteres magassága az Eiffel-toronyéval konkurál majd. A 175 ezer négyzetméternyi belsőben irodák kapnak helyet. A Los Angeles-i Mayne, és irodája, a Morphosis nemcsak az épület extravagáns külsejével érdemelte ki a - nemzetközi pályázaton elért - győzelmet. A burkolat egészen különleges: a szinte összeszőtt (deklaráltan Eiffelt idéző) fémrácsra harisnyaként feszül rá a kettős üvegborítás. A speciálisan kiképzett külső minimalizálja a hőáteresztést, de beengedi a napfényt . A torony tetején a fészekszerű rácsok takarta szélerőművek is a fenntarthatóságot segítik - ez a rendszer összességében az év felében lehetővé teszi, hogy a Fárosz ne vegyen igénybe külső áramforrást.

A Világítótorony 2012-re készül el.

forrás: arcspace

 

vélemény írásához jelentkezzen be »