építészet : környezet : innováció

Utcasirató | Bp. VII. Rákóczi út

A Rákóczi út. A Nagykörút mellett a főváros kiskereskedelmének egyik legfontosabb utcája. Volt. Ha a 70-80-as évekbeli fénykorára visszagondolunk, akkor egy nyüzsgő, forgalmas utca jelenik meg elöttünk, ahol egymást érték a cipő, a ruházati és az iparcikk boltok (a Rákóczi úthoz célszerű hozzávenni a Kossuth Lajos utcát is, mert tk. annak folytatása).

A Rákóczi út.

A Nagykörút mellett a főváros kiskereskedelmének egyik legfontosabb utcája. Volt. Ha a 70-80-as évekbeli fénykorára visszagondolunk, akkor egy nyüzsgő, forgalmas utca jelenik meg elöttünk, ahol egymást érték a cipő, a ruházati és az iparcikk boltok (a Rákóczi úthoz célszerű hozzávenni a Kossuth Lajos utcát is, mert tk. annak folytatása).

Ebben az utcában volt Budapest legtöbb, szám szerint 5 áruháza: a Verseny, a Csillag, a Lottó, a Corvin és az Otthon áruház (illetve a Kossuth L. utcai Úttörő Áruház). Itt volt a legnagyobb könyváruház is. Ha valamit nem kaptál meg az Astoriától (Petőfi utcától) a Keletiig, akkor azt másutt már nem is volt érdemes megnézni.

De ez már a múlt. Végérvényesen.

Ezzel szemben a jelen siralmas, főleg a Blaha és a Keleti között, amiről ez a bejegyzés szól. Évek óta bezárt üzletek, összefirkált portálok, a felhagyott kirakatban ottfelejtett árucikkek, használtruha kereskedések, filléres boltok, de nyomasztóan sok bezárt üzlet. E helyzet kialakulásában sokminden közrejátszhatott és nyilván tanulságos volna egy mélyebb vizsgálat és felmérés, de az, hogy mára a fent felsorolt 6 áruházból már egy sem működik, nagyon sokat mond. A plázahullám, amit Demján Sándor a (maga korában teljesen újszerűen kialakított Skála megnyitása után 20 évvel) a Pólus Centerrel elindított, az mára eltakarított mindent az útból (lásd idevágó cikkünket a Nekrológ egy kópéért).

Természetesen a plázák léte önmagában még nem volna elég ok arra, hogy úgy nézzen ki ez az utca, mint amelyiket nemsokára dózerek takarítanak el. Ehhez kellenek a tulajdonosok és az ő igénytelenségük is.

 Ezen a képen egy olyan óra és ékszerjavító üzlet látható, amelyik annyira lepusztult, hogy csak kalandvágyból mernék bevinni aranyékszert javíttatni. Úgy tűnik évtizedek óta nem költöttek egy fillért sem a portálra, még egy liter festék erejéig sem. Van, ami nem lehet pénzkérdés és van, ami csak szimpla igénytelenség, beletörődés abba, hogy "még kihúzunk pár évet, aztán úgyis lehúzzuk a rolót !"

Szerencsére vannak/megmaradtak/megőrződtek szép illetve rendezett részei is. E felső rész 3 szállodája és az AXA új irodaépülete feltétlenül rendezett és gondozott környezetet tart maga körül, de a hatásuk sajnos a következő házon már nem látszik.


Az utcában mindemellett - legalábbis számomra - gyönyörűségek is találhatóak, olyan épületek, udvarok és részletek, amik utánozhatatlanul budapestiek és amik emiatt feltétlenül megőrzésre érdemesek (nem ismerem a sorsukat, de valószínüleg nem állhatnak védettség alatt, pedig megérdemelnék).

Nem is egy házon szinte hiánytalanul meglévő homlokzati díszek, ablakkeretek, ablakzáradékok feltétlenül védelmet érdemelnének, méghozzá szinte műemléki szigorúsággal, mert ha így folytatódik a pusztítás és a leromlás, a XIX-XX. századforduló Budapestjéről már csak archív felvételek fognak beszámolni. A főváros egyik legfontosabb sugárútjáról van szó, ezért érthetetlen ez az érdektelenség és nemtörödömség.

egy kis retro | mielőtt végignéznék a galéria fotóit és a fotókhoz fűzött megjegyzéseket, nézzenek meg egy a 70-es évekből származó reklámfilm összeállítást (a reklámfilmeket Sas István rendezte és a gergoke.hu oldalon végignézhetőek) hogy könnyebben beleképzelhessék magukat a 70-es évekbe, amikor ez az utca a fénykorát élte.

Reklámfilm

A többi épületre vonatkozó megjegyzésem a galéria 60 db fotója mellett találhatóak (a galériához katt a következő fotóra)

63 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »