építészet : környezet : innováció

válasz a műemlékvédelem ügyében írott nyilt levélre

klaniczayp: Élt húsz évet és három hónapot a műemlékeket érintő építésügyi hatósági jogkör az Országos Műemlékvédelmi, majd a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnál.
Az elmúlt húsz év alatt igen sok vihart ért meg a műemlékvédelem lélekvesztője, hiszen szinte nem volt olyan félév, hogy ne változott volna valamilyen jogszabály, ami alapvetően érintette az örökség ügyét.
Élt húsz évet és három hónapot a műemlékeket érintő építésügyi hatósági jogkör az Országos Műemlékvédelmi, majd a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnál. Az elmúlt húsz év alatt igen sok vihart ért meg a műemlékvédelem lélekvesztője, hiszen szinte nem volt olyan félév, hogy ne változott volna valamilyen jogszabály, ami alapvetően érintette az örökség ügyét. A kulturális örökségvédelmi törvényt az utóbbi két hónapban kétszer módosították, először kapkodva nagyon zavarosan, másodszor szinte titokban, igen méltatlanul, a levéltárakra vonatkozó törvény végére biggyesztve, amit valószínűleg senki nem tudott véleményezni, akinek kellett volna.Ma július 1-én örömmel nyugtázhatjuk, hogy végre a nagy váltás előtt két nappal meg is jelentek egyes újabb rendeletek, amit hétvégi csemegeként lehetett tovább emészteni. Ez egyrészt a 32/2012 BM rendelet, ami röviden és velősen nyúl bele a korábbi 37/2007-es ÖTM rendelet mellékletébe, úgy hogy totális zavart okozzon a műemléki környezetre és történeti tájra is eddig érvényes műemléki terület kifejezés átírásával. Másrészt a 134/2012 korm. rendelet adja fel a leckét annak, aki el szeretne igazodni a jogszabályi dzsungelben. A rendeletek bővebb elemzésére egy remélhetőleg holnap megjelenő önálló írásom tér ki. Szóval nem lehetünk boldogok a fenti módosításokkal kapcsolatban, mert mint látható több ponton is súlyosan sérül a szakmaiság és a műemlékek hiteles fenntartásának lehetősége.

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »