építészet : környezet : innováció

Vállalás

Az építész szakma sarkalatos pontja az építészeti verseny és annak elbírálása. (...) mindent megteszek azért, hogy az „építészeti verseny” új alapokon szerveződhessen a jövőben. • Mónus János építész írása.

Szakmánk sarkalatos pontja az építészeti verseny és annak elbírálása.

Nem taglalnám, hogy honnan és hova jutottunk el e téren, szinte már nem is érdemes.

Tisztújítás vár a Magyar Építész Kamarára, a Magyar Építőművészek Szövetségére, az Országra.

Gyanítom, hogy egyik eseményt sem a „közös építészeti produktumunk” (közelmúltunké, jelenünké) értékelése fogja áthatni (pedig, mivel szakmánk összegző jellegű, ezért tanulságos lenne).

Az viszont e nélkül is megállapítható, hogy az építészeti verseny kitágítása és nyilvános jellegű elbírálása nem társadalom-ellenes, nem a jó építészeti minőség ellenében ható és hogy a jó építészeti minőség nem a gazdasági fejlődés gátja (közbeszerzés!).

Véleményem szerint ezért:

  1. a tervpályázatok számát meg kell százszorozni (szabályozási tervi előírásokkal, rendeletekkel, törvényekkel).
  2. a tervpályázatok tartalmát szűkíteni-bővíteni kell (lényegi versenyt a tervdokumentációk versenye helyett, kis munkaráfordítást, ugyanakkor bő gondolatiságot! Be kell vezetni a létesítési programok–célok versenyét és az ezeken alapuló építészeti versenyt).
  3. új versenyformák bevezetése szükséges (levegőhöz juttatni a fiatalságot és a partvonalon kívüli „öregség”-et).
  4. a tervpályázatok (és mindenféle egyéb, építészettel összefüggő verseny) elbírálását új alapokra kell helyezni (rendeletmódosításokkal: kis létszámú szakmai zsűri nyílt, és a mindenkori pályázók titkos szavazásának összegzésével – az utóbbiak túlsúlyával, nem félve kartellek kialakulásától).
  5. nyílt pályázatok megtartása (rendeletekkel), a meghívásos pályázatok kiiktatása.
  6. ötletpályázatok dömpingjének szervezése, a kétlépcsős pályázati eljárások preferálása (rendeletekkel).

Fent véleményem sokéves kamarai (szakmafelügyeleti) jelenlétemen és a „TÖBBÉK” problémafeltáró csoportmunkák összegzésén alapszik, ezért mindent megteszek azért, hogy az „építészeti verseny” új alapokon szerveződhessen a jövőben.

Mónus János
építész
a BÉK Szakmafelügyeleti Bizottságának elnöke, a BÉK alelnöke

 

Budapesti Építész Kamara (BÉK)

10 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »