Közélet, hírek

Az ÓVÁS! Egyesület Nyílt levele a KÖH elnökének

2006.03.07. 10:21

„A történeti város hitelessége és épsége nem lehet kompromisszum tárgya" - a bontások folytatása Budapestet a világörökségi cím elvesztésével fenyegeti.

NYÍLT LEVÉL
A KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HIVATAL ELNÖKÉHEZKulturális Örökségvédelmi Hivatal

Varga Kálmán úr
elnök részére
Budapest

 

Tisztelt Elnök Úr!

2006. január 23-án kelt, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Védési Osztályának címzett, de tájékoztatásul Önnek is elküldött levelünkben veszélyeztetettség okán ismételten ideiglenes védelmet, illetve a területi védelem érvényesítését kértük az UNESCO által védett, egyben Műemléki Jelentőségű Területnek számító VII. kerületi „Régi pesti zsidó negyed" 19. század közepén épült 9 értékes lakóháza és további, egyedi védelemmel nem rendelkező bontásra szánt épületei esetében.

A VI. kerületi Vasvári Pál utca 4. szám alatti egyemeletes klasszicista lakóház váratlan január elején történt elbontása kapcsán jutott tudomásunkra, hogy a Király utca 40. szám alatti 1844-ben épült, Hild József által tervezett háromemeletes klasszicista sarokház is bontási engedéllyel rendelkezik. A két műemléki értékű épület bontása után, a két telek összevonásával az önkormányzat egy nyolcemeletes lakóház építését tervezi a többségében háromemeletes műemléki épületekkel szegélyezett Király utcában! Ez utóbbi esetben azonban a bontási engedély kiadása előtt az Önök véleményét nem kérték ki.

2006. január 23-án kelt levelünkben ezért - tehát akkor, amikor a Király utcai lakóház bár kiürítve, de épségben állt és bontása még nem kezdődött el - jeleztük Önöknek a lakóépület városképi, történeti és építészeti fontossága ellenére fennálló veszélyeztetettséget. Így ezen épület esetében is kértük az azonnali ideiglenes védelem elrendelését, vagy a kivételes épület megmaradásának egyéb eszközökkel történő garantálását.

Erre a levelünkre a mai napig, tehát 2006. március 6-ig nem kaptunk választ.

Az épület törvénytelen bontását 2006. február 14-én megkezdték. Amennyiben a jelzett veszélyeztetettségre reagálva a Király utca 40. érdekében időben megtették volna a megfelelő lépéseket, például az akkor kért ideiglenes védelem elrendelését, úgy az épület nem kerülhetett volna a ma már mindenki által ismert állapotba, melyet az eredetileg nem életveszélyes épület törvénytelenül elkezdett bontása, majd annak ellehetetlenülése után az életveszély elhárítása címén cinikusan, a környező lakók és a média szeme láttára történő további roncsolása okozott.

A levelünkben jelzett VII. kerületi épületek közül több Önök által is elismerten műemléki értékű, mint például a Dob utca 14, a Dob utca 18, a Csányi utca 5. Jeleztük, hogy ezek a 19. század közepéről származó értékes lakóházak is közvetlen veszélyben vannak, mert nemcsak a 2005. december 2-a óta érvényes szabályozási terv szerint bonthatók, de tulajdonjog fenntartás mellett el lettek adva és kiürítésük is megkezdődött, vagy már be is fejeződött. Azonban a további nem védett, de a beépítés jellegét meghatározó épületek bontása sem elfogadható egy védett negyed esetében, tehát ezen épületeknél a területi védelem valódi alkalmazását kértük Önöktől.

Levelünk válasz nélkül hagyása és e veszélyeztetett épületekkel kapcsolatos késlekedésük előtt értetlenül állunk. További késlekedésük Pest régi zsidó negyedének egyre fokozódó rombolásával, újabb épületek eltűnésével fenyeget.

Emlékeztetőül: 2002-től kezdődően, - amióta ez a negyed a világörökség része lett, 8 műemléki színvonalú épületet bontottak le a VII. és VI. kerületi oldalon, egyet pedig megcsonkítottak. A 8 lebontott épület közül, a Vasvári Pál utca 4. szám alatti épületet is beszámítva 6 korai, 19. század közepét képviselő műemléki értékű lakóház volt.

Fentiek nemcsak a régi pesti zsidónegyedre vonatkoznak, hasonló jelenségek játszódnak a belső pesti kerületekben és Budapest több más pontján is.

Az építészeti örökség védelme, amely az Ön hivatalának kiemelt feladatát képezi, mindnyájunk fontos ügye. A Király utca 40. esetében már ennél is sokkal többről van szó. Ahol egy védett területen törvénytelenül lehet lebontani épületet, ott az a veszély fenyeget, hogy az embereket is törvénytelenségek érhetik. E bontásokkal érintett negyed lakóinak esetében, - ahol a lakók és bérlők tudta nélkül, ezáltal elővásárlási joguk gyakorlásától megfosztva adják el többek között a műemléki épületeket is - ez már szomorú valósággá változott. Most az a veszély fenyeget, hogy olyan életveszélyre hivatkozva, melyet a jogtalan bontás és az állagmegóvás ürügyén folytatott további durva beavatkozások okoztak, az eljáró hivatalok kimondják a végső ítéletet.

Azt várjuk Öntől, hogy érvényesítse az építési törvényből fakadó jogkörét, amely szerint az épület bontásához életveszélyes állapotra történő hivatkozás esetén is hivatala hozzájárulására van szükség, és - előzetes nyilatkozatainak megfelelően - az épület bontásához hozzájárulást ezen hivatkozás esetén se adjon.

Azt is várjuk Öntől, hogy mint a világörökségi területekért felelős hivatal elnöke tegye meg a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy a súlyosan megrongált ház valódi állagmegóvása, tehát időjárástól való megkímélése mielőbb megtörténjen és ezt követően a törvénytelenül elbontott részek hiteles visszaépítésére sor kerüljön.

Azt is várjuk továbbá Öntől, hogy a levelünkben jelzett VII. kerületi veszélyeztetett épületek tárgyában érdemben és a lehető leggyorsabban járjanak el.

Végül azt várjuk Öntől, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a világörökségi címmel együtt járó és a 2005-ös bécsi memorandummal megerősített, a Magyar Köztársaságra nézve is kötelező elvárásnak, mely szerint „A történeti város hitelessége és épsége nem lehet kompromisszum tárgya", a Kulturális Örökségvédelem Hivatala érvényt szerezzen. Annál is inkább, mert a bontások folytatása Budapestet a világörökségi cím elvesztésével fenyegeti.

Budapest, 2006. március 6.

Tisztelettel:
Marinov Péter
Elnök – ÓVÁS! Egyesület

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk