Pályázatok/Magyar

Indul a SCI-ndikátor, az első országos tudománykommunikációs verseny

1/5

SCI-ndikátor

SCI-ndikátor
SCI-ndikátor
Bogyay Katalin
Szigeti Fanni
SCI-ndikátor
?>
SCI-ndikátor
?>
SCI-ndikátor
?>
Bogyay Katalin
?>
Szigeti Fanni
?>
SCI-ndikátor
1/5

SCI-ndikátor

Indul a SCI-ndikátor, az első országos tudománykommunikációs verseny
Pályázatok/Magyar

Indul a SCI-ndikátor, az első országos tudománykommunikációs verseny

2016.10.17. 10:20

A Nők a Tudományban Egyesület SCI-ndikátor néven indítja el az első országos tudománykommunikációs versenyt. Ez az első alkalom, hogy természettudományi, műszaki, informatikai és matematika szakos hallgatók jelentkezését várják az ország minden részéről. A verseny célja, hogy a résztvevők képesek legyenek közérthető nyelven megismertetni tudományos területüket a nagyközönséggel, valamint lehetőségük nyíljon arra, hogy kilépjenek a laboratóriumból és támogatókat találjanak.

Jelentkezés az alábbi honlapon, a jelentkezésre felhívó videó itt érhető el.

Jelentkezési határidő: 2016. november 7. éjfél

Az SCI-ndikátor Facebook oldalán találhatnak az érdeklődők további információkat.

SCI-ndikátor
5/5
SCI-ndikátor

A 2016-os davosi Világgazdasági Fórumon The Future of Jobs címmel tanulmányt tettek közzé a munkaerőpiac jövőjéről: egyre súlyosbodó probléma, hogy az ipar több százezer technológia-orientált szakemberben szenved hiányt. Magyarországon hiába termeli ki a tudományos képzés a szakembereket, nem mindig vértezi fel őket olyan készségekkel, amelyekkel a versenyszférában és a tudományos pályán érvényesülni lehet. Ezek közé tartozik a kommunikáció és a nyitottság más diszciplínák irányába. A Nők a Tudományban Egyesület SCI-ndikátor néven indítja el az első országos tudománykommunikációs versenyt. Korábban is voltak már hasonló kezdeményezések, ám ez az első alkalom, hogy természettudományi, műszaki, informatikai és matematika szakos hallgatók jelentkezését az ország minden részéről várják. A verseny célja, hogy a résztvevők képesek legyenek közérthető nyelven megismertetni tudományos területüket a nagyközönséggel, valamint lehetőségük nyíljon arra, hogy kilépjenek a laboratóriumból és támogatókat találjanak. Ezzel közelebb kerülhetnek ahhoz, hogy megvalósítsák terveiket, és a tudományos pályán, valamint a versenyszférában is érvényesülni tudjanak. A verseny fővédnöke Bogyay Katalin ENSZ nagykövet, zsűrijében pedig az akadémiai élet és innovatív vállalatok képviselői ülnek. A kezdeményezéshez csatlakozott a Ustream - an IBM Company, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Központja és a Google Ground.

"Gazdasági, társadalmi érdekünk, hogy a kutatók komplex gondolatokat közérthetően kommunikáljanak. A SCI-ndikátor verseny során arra vállalkozunk, hogy kommunikációs képességekkel vértezzük fel a természettudomány, mérnöki szakmák és matematika területein tanuló és dolgozó, tehetséges hallgatókat - a jövendő tudósait. Reményeink szerint a versennyel szórakoztató és kreatív tudományos tartalmat hozunk majd létre a szélesebb közönség számára is." - mondja Szigeti Fanni, a versenyt szervező Nők a Tudományban Egyesület ügyvezetője.

Szigeti Fanni
4/5
Szigeti Fanni

Az elkövetkező évtizedekben a legtöbb állás olyan szakmákban fog megszűnni, ahol ma jellemzően többnyire nők dolgoznak. A technológiai és természettudományos területeken, melyek már most - és a jövőben különösen – a legfontosabb munkahelyteremtő szegmensek lesznek, jelenleg jóval kevesebb a nő, mint a férfi; az UNESCO felmérése szerint világszinten a kutatók mindössze csak 30%-a kerül ki közülük. A Nők a Tudományban Egyesület ösztönözni kívánja a nőket, hogy minél többen lépjenek tudományos vagy technológiai pályára, hiszen a munkaerőpiac nők tízezreinek biztosíthat állást ezekben a szegmensekben. A SCI-ndikátor megmérettetés során az egyesület mindent megtesz azért, hogy a versenyre egyenlő arányban pályázzanak nők és férfiak. A SCI-ndikátor verseny fővédnöke, Bogyay Katalin ENSZ nagykövet, korábban az UNESCO Közgyűlés 36. ülésszakának elnöke erről így nyilatkozik:

"társadalmi nemekkel kapcsolatos sztereotípiák káros hatással vannak a természettudományos és mérnöki szakmákra, mert visszavetik a nők teljesítményét. Tudománydiplomáciai munkám során mindig fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a siker elkötelezett és kitartó munka eredménye, nem függ valakinek a nemétől, származásától. Fontosak azok a programok, amelyek segítenek az előítéletek eloszlatásában és felszínre hozzák a tehetséget, hiszen - különösen a női kutatók esetében - szükség van jól látható példaképekre."

Bogyay Katalin
3/5
Bogyay Katalin

A természettudomány nobilitásai is felismerik a tudománykommunikáció fontosságát. Pár héttel ezelőtt Stephen Hawking első alkalommal adta át tudománykommunikációs kitüntetését (Stephen Hawking Medals for Science Communication) azoknak, akik "kimagaslóan mutatták be a tudományt a nyilvánosságban". Számos nemzetközi tudománykommunikációs verseny bizonyítja, hogy a rövid, izgalmas formában fogyasztható tudományos tartalomra nagy az igény: ilyen a Video Science5 applikáció, a brit Famelab verseny, vagy a svéd Researchers’ Grand Prix.

A SCI-ndikátorra a szervezők a természettudományos, mérnöki és matematika képzést nyújtó hazai egyetemek alap-, mesterszakos és doktorandusz hallgatóinak jelentkezését várják. A pályázóknak 1 perces, saját készítésű videóban kell bemutatniuk egy tudományos ötletet vagy kutatást. A döntősök több alkalomból álló mesterkurzuson vehetnek részt, ahol saját mentorral fejleszthetik kommunikációs és előadói képességeiket. A felkészítés után a versenyzők látványos, kreatív előadások és kísérletek segítségével mutatkoznak be a nyilvánosság előtt. Az élő közvetítést a Ustream biztosítja. A legjobb pályázatok, az előselejtezőbe került versenyzők, a legeredetibb ötletek és kutatási témák a 444.hu oldalán kerülnek bemutatásra. A díjak között szerepel az MTA Energiatudományi Központ felajánlása, hogy egy győztes kiutazhat a CERN svájci központjába, a világ legnagyobb részecskegyorsító fellegvárába, amely élen jár a tudománykommunikációban; a Ustream – an IBM Company egyhónapos szakmai gyakorlatot kínált fel budapesti fejlesztőközpontjában; a Google Ground felajánlásában el lehet sajátítani a Google marketing rejtelmeit elméletben és gyakorlatban; egy versenyző részt vehet a Szertár tudománykommunikációs mentorprogramjában; és minden döntős bemutatkozhat az MTA által szervezett 2017. évi Magyar Tudomány Ünnepén.

SCI-ndikátor
2/5
SCI-ndikátor

A verseny fővédnöke: Őexcellenciája Bogyay Katalin, Magyarország állandó képviselője az ENSZ-nél, New Yorkban.

Zsűritagok: Dr. Balázsi Katalin, MTA Energiatudományi Kutatóközpont, tudományos főmunkatárs, osztályvezető, Kovács-Bernárdt Tamás, a ChimeIn.co alapítója, a LogMeIn volt ügyvezetője, Maróy Ákos, az Aero Glass, az EU Edge és az átlátszó.hu alapítója, Rosa Susana Durao Nhancale, tudományos kutató, szoftverfejlesztő, mentor, Dr. Simon Vilmos, BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék docense, MEDIANETS laborvezető, laborvezető, Dr. Ürge-Vorsatz Diána, a Közép-Európai Egyetem professzora, az Éghajlat- és Fenntartható Energiapolitikai Kutatóközpont (CEU) igazgatója, a Kormányközi Klímavédelmi Testület (WGIII) alelnöke.

Támogatók: Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány, Ustream – an IBM Company, MTA Energiatudományi Központ, Google Ground.

Média partner: 444.hu Tudománykommunikációs szakmai partner: SzertárVélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk