Design/Belsőépítészet

Patinás kastélyszálló a legkorszerűbb épületautomatikai megoldásokkal

2020.11.24. 17:32

 A Botaniq Turai Kastély felújítása során cégünk, az Elektro-Kamleithner Kft. végezte a megtervezett KNX épületautomatikai rendszer szállítását, programozását és az egyedi bronz vezérlők gyártását. A nemzetközi szabványon alapuló KNX rendszer (MSZ EN 500090) rugalmasságának köszönhetően kiválóan alkalmas szállodák, hotelek intelligens vezérlésének kialakítására. A családi házaktól a több tízezer négyzetméteres komplex épületekig (társasházak, lakóparkok, irodaházak, oktatási-, közintézmények, ipari csarnokok, bevásárlóközpontok, repterek, stb.), minden épülettípushoz megfelelő megoldást jelent.

Feladatunk a kastélyszálloda teljes világítás- és fűtésvezérlésének kialakítása volt. A felújítást követően Magyarországon egyedülálló, de Közép-Európában is az egyik legmodernebbnek számító épületvillamossági és gépészeti rendszert alakítottuk ki a legkorszerűbb megoldásokkal. Fontos szempont volt a hatékony energiagazdálkodást és a kiemelt vendégélményt ötvöznünk. Ennek megvalósítására alakítottuk ki a szobafoglaltság detektálást, a PMS hotelszoftver integrációt, és hűtés/fűtés vezérlést is. A KNX rendszer különlegessége, hogy ezek a funkciók egy komplex, szabványos épületfelügyeleti rendszerben kezelhetőek, egyszerűbb, energiahatékonyabb módon.

A cikk keretein belül nincs lehetőségünk az összes megoldás részletezésére, inkább betekintést szeretnénk nyújtani a különböző területekre. A hatékony energia menedzsment és a maximális vendégélmény nem járnak mindig kéz a kézben, mégis ennek a két fontos területnek az ötvözésére sikerült megfelelő megoldásokat találnunk. A foglaltság érzékelés a hotel üzemeltetés érdeke, egy olyan energiamegtakarítás, mely az üzemeltetést támogatja. Sok fejtörést okoz a szállodákban, hogy a bejárati kátyatartókban hagyott szobakártyák miatt nem lehet pontosan meghatározni, hogy tartózkodik-e valaki a szobában. Erre jelentenek megoldást az intelligens foglaltság érzékelők, amelyek jelenlétérzékelők és nyitásérzékelők együttes használatával, valamint egyéb paraméterek figyelembevételével egy speciális algoritmus alapján határozzák meg, hogy üres vagy foglalt a szoba és ez alapján állítják be a világítást és a hőmérsékletet.

Az intelligens hűtés- és fűtésvezérlés a vendégszobákban, lakosztályokban hivatott megoldani az energiahatékonyság kérdését, többek között az ablaknyitás figyelő rendszerrel, amely stand by, azaz csökkentett üzembe teszi a rendszert, ha a vendég kinyitotta az ablakot, így akadályozva meg a pazarlást. Amikor senki sem tartózkodik a szobájában, lakosztályban, akkor szintén a csökkentett üzemmód lép életbe.Évszaknak, időjárásnak megfelelően, illetve vendégszám szerint automatikus vezérlési beállításokra is van mód, de persze mindig van lehetőség a beavatkozásra, átkalibrálásra is. Megoldható például a vendégszám alapján kalkulált szükséges melegvíz mennyiség előállítása.

A közösségi terek és a szobák gépészeti vezérlését automatikusan detektálja a rendszer és kiküszöböli a felmerülő hibákat. Ebben segít, hogy minden körre ikerszivattyúk kerültek, így nem fordulhat elő, hogy akár egy pillanatra is fűtés vagy melegvíz nélkül maradjanak a vendégek. A rendszert távolról is elérjük, így azonnali beavatkozásra is van mód hiba esetén. Különböző világítási képeket, szcenáriókat alakítottunk ki a vendégélmény fokozásának érdekében, 3 féle dimmelési eljárást kombinálva. A világításvezérlésnek köszönhetően minden ágytámla mellé került egy olyan kapcsoló, ami a helyiség összes lámpáját lekapcsolja, így, ha valamelyik lámpa lefekvést követően felkapcsolva maradt, ahhoz sem szükséges felkelnünk. Ezt automatika nélkül, hagyományos villanyszerelési technikával ilyen módon nem lehet kivitelezni.

Az épület jellegéből adódó különleges belsőépítészeti design megkövetelte, hogy a szobákban található kezelőfelületek illeszkedjenek a kastély stílusához, de ugyanakkor intelligens vezérlésre legyenek képesek. Kiemelt hangsúlyt fektettek arra, hogy a beépített eszközök megjelenésben és anyagban is passzoljanak a belső terekhez.A választás a cégünk által forgalmazott Berker márka kezelőfelületére esett, mely egyszerre biztosította a patinás megjelenést a 21. századi technológiával. A kezelőfelületeket kizárólag a kastély számára gyártottuk le bronzból, annak érdekében, hogy harmonizáljon a szobák bronz kiegészítőivel és díszítőelemeivel. A Berker manufaktúrában készülő kapcsolói és érzékelői tökéletesen alkalmasak az egyedi igények megvalósítására. A  belsőépítészek nagy örömére az egyedi anyagfelhasználásnak szinte nincsenek korlátjai: egyedi megjelenés, egyedi anyagok, egyedi logók. Textil, kő, fa, bőr, vagy akár Swarovski kristály villanykapcsoló keretek is elképzelhetők. Ugyanígy arany, nikkel, sárgaréz, vörösréz vagy palládium ötvözetek használatára is van lehetőség.A projekt különlegességét az adta, hogy rengeteg funkciót kellett zökkenőmentesen egy rendszerbe illeszteni, melyek összehangolásával egy igazán modern és korszerű épületautomatikai megoldás született.