Közélet, hírek

1 perc / májusi BÉK összefoglaló

2009.06.15. 05:09

Az elnökség a FUGA építkezés állásáról folyamatos műszaki ellenőri tájékoztatást kapott a hónap során. A bontások után ismeretlen gépészeti vezeték került elő, tűzvédelmi kérdések és építésszervezési nehézségek a munkát lelassították.

Május

Az elnökség május 5-én rendkívüli ülésen bontotta ki a FUGA Budapesti Építészeti Központ vezetői pályázatára érkezett borítékokat, az alábbiak szerint: Szabó Károly Attila (Kaposvár), Petromán Zoltán és Szendrei Zsolt, Katonáné Újfalusi Edit, Nagy Bálint és dr. Rév András, valamint Szokolay Örs, Tóth Mónika, Nagy Szilveszter. A pályázati anyagokat az elnökség tagjai végigelemezték, a gazdasági összehasonlítást O. Ecker Judit végezte el. Ezek alapján a május 12-i elnökségi ülés határozata szerint a másnapra tervezett személyes meghallgatásra az első öt jelentkező kapott meghívót. A kiválasztott vezető a Nagy Bálint és dr. Rév András kettős lett, akiket a BÉK és a FUGA a programigazgatói posztra felkért. A pályázat sikeresen zárult, a feladatra érezhetően alkalmas, tapasztalt, rátermett páros vállalkozik. A pályázati anyagok közül négy a honlapon olvasható.

Az elnökség a FUGA építkezés állásáról folyamatos műszaki ellenőri tájékoztatást kapott a hónap során. A bontások után ismeretlen gépészeti vezeték került elő, tűzvédelmi kérdések és a belvárosi helyzetből eredő építésszervezési nehézségek a munkát lelassították. Ennek következtében ma úgy látszik, hogy a befejezés a nyár második felében lehetséges.

 

 

 

Noll Tamás az elkészült Díjszámítási Szabályzat és Szerződés tervezetéről tájékoztatta a BÉK-et. A dokumentumot a MÉK küldöttgyűlése elé kívánjuk terjeszteni. Szász László a szabályzat első fejezeteit problémásnak tartja, mert az a hazai gyakorlattól eltérő pontokat fogalmaz meg. A szerződés-tervezet kissé egyoldalúra sikeredett, figyelmen kívül hagyva a megrendelői oldal érdekkörét, aminek következtében ez a minta nem lesz reális alap a szerződéskötések alkalmával. A TÖBBÉK 4 munkacsoportjában ismét felvetődött, hogy a tervezési díjszámítás mellé a tervek tartalmi követelményeit is meg kell határozni, melyre a törvény a kamarának saját hatáskörben lehetőséget is biztosít. Ezzel mindeddig nem éltünk, a jelenlegi MÉK szabályozás az engedélyezési eljárás esetében egyszerűen átvette a rendelet szövegét, de problémát jelent Magyar Mérnök Kamarával történő egyeztetés is, nélkülük nehéz tovább lépni.

A hónap végi elnökségi ülésen résztvevő TÖBBÉK munkacsoportok koordinátorai beszámoltak az általuk végzett útkereső munkáról. A szerződéstervezet ekkor is szóba került, mint amely túlszabályozó, kissé merev konstrukció, a gyakorlat során adódó rengeteg eltérő igénynek csak ellentmondásosan tud megfelelni.

Május 26-án a BÉK elnöke és alelnöke meghívott vendégként részt vett a Pest Megyei Építész Kamara küldöttgyűlésén, majd a hónap végén a MÉK küldöttgyűlésen is.

Emődi-Kiss Tamás
sajtóreferens
BÉK elnökségi ülések időpontja: 2009. május 06., 12., 26.

forrás: budapestiepiteszkamara.hu; képek: epiteszforum