Pályázatok/Nemzetközi

10. Rotterdami Nemzetközi Építészeti Biennálé – részvételi felhívás

2022.04.11. 16:44

Idén 10. alkalommal szervezik meg a Rotterdami Nemzetközi Építészeti Biennálét, IT´S ABOUT TIME – ITT AZ IDŐ címmel. A szervezők most nyílt pályázatot hirdettek a programban való részvételre, melyre megvalósult projekteket, kutatásokat vagy koncepcionális javaslatokat várnak. A jelentkezési határidő május 15.

Mindenki közreműködésére szükség van ahhoz, hogy újragondoljuk, hogyan képzeljük el és építjük fel világunkat. A 10. Rotterdami Nemzetközi Építészeti Biennále IT´S ABOUT TIME címmel az idő és a tervezés fogalmáról gondolkodik. Állításunk szerint az idő lényeges, de elhanyagolt paraméter a fenntartható jövő tervezésében, holott ez lehetne az egyetlen ellenszere a világot uralni látszó rövid távú érdekeknek.

1972-ben a The Limits to Growth (A növekedés határai) című korszakalkotó könyv arra figyelmeztetett, hogy az exponenciális gazdasági növekedés egy évszázadon belül ökológiai katasztrófához vezet, ha a társadalom nem változtat alapvetően. A jelenlegi gazdasági rendszerünk beváltotta az 50 évvel ezelőtti legrosszabb előrejelzéseket. Most mindannyiunknak választ kell adnunk a kérdésre: Hogyan változtathatjuk meg – személyesen és a társadalom egészében – radikálisan a növekedés, a fejlődés és az urbanizáció szemléletét? Történelmileg a mainstream építészet elősegítette és ösztönözte a gazdasági növekedést, miközben hozzájárult az egyre növekvő emberi lábnyomhoz, az exponenciális szén-dioxid-kibocsátáshoz, az erőforrások kitermeléséhez és a biológiai sokféleség csökkenéséhez. Itt az ideje, hogy a design ereje hozzájáruljon egy környezet- és társadalomtudatos jövőhöz, és alternatív víziókat dolgozzon ki.

A Rotterdami Nemzetközi Építészeti Biennálé (IABR) nyílt felhívást tesz közzé olyan megvalósult projektek, kutatások vagy koncepcionális javaslatok számára, amelyek az építészeti tervezés új elképzeléseihez vezethetnek. A pályázatra minden léptékben várjuk a hozzájárulásokat. Minden olyan gyakorlatot láthatóvá szeretnénk tenni, melyek beavatkozásaikkal hatást gyakorolnak a jelenre. Ezzel párhuzamosan kiemeljük azokat a javaslatokat, amelyek jobban megértetik a múlt elhanyagolt tanulságait, és azokat a projekteket, amelyek a jövőre vonatkozó elképzelésekkel inspirálnak minket.

Az IABR 2022 három alapvető, egymást kiegészítő, de egymással összefonódó attitűdöt azonosított a változás előremozdítása kapcsán. Három kulcsfontosságú szerepet, amelyet az idő játszhat a társadalmi változások szélesebb körű folyamataiban az építészek, tájépítészek, tervezők, városi gondolkodók, valamint a hatóságok, a magánérdekcsoportok, a közösség által vezetett projektek és a civil társadalom egészéből érkező kezdeményezések bevonásával. Az ACCELERATOR azt vizsgálja, hogy az idő nyomása és/vagy a technológiák milyen szerepet játszhatnak az intelligens rendszereket, a skálázható megoldásokat és a digitális eszközöket használó folyamatok fokozásában, hogy meghatározzák a fenntartható jövő felé vezető alapvető változásokat. Az ACTIVIST azonnali cselekvésre vállalkozik, az itt és mostban gyökerezik, és intuíciót és együttműködést használ a helyi közösségekkel folytatott párbeszéd fokozására, miközben ösztönzi a felhatalmazási stratégiákat. Az ANCESTOR az időben kutat, és a diszciplinák szemüvegeit kombinálva hosszú távú fejlesztési modelleket hoz létre. Olyan víziókat tár fel, amelyek változást inspirálnak, figyelembe véve a történelmileg kialakult igazságtalanságot és a jövő generációk jólétét.

Ez a három megközelítés arra inspirálhat bennünket, hogy mélyen bekapcsolódjunk környezetünk társadalmi átalakításának folyamataiba. Csak ha megértjük a saját tervezői és egyéni felelősségünket, akkor tudjuk véghezvinni a szükséges átalakításokat, hogy helyreállítsuk az egyensúlyt a bolygón való jelenlétünk és az életünket fenntartó egyéb természeti erők között. ITT AZ IDŐ, hogy egy olyan világban vegyünk részt, amely fenntartható, funkcionális, méltányos és egyben mélyen kívánatos.

A kiválasztott pályaművek a 10. Rotterdami Nemzetközi Építészeti Biennálé IT´S ABOUT TIME című kiállításán háromféle módon vehetnek részt: 1) kiállítják az átfogó kiállításon, 2) kiválasztják, hogy az IABR által finanszírozott nagyszabású installációvá legyen továbbfejlesztve, vagy 3) bevonják az IT´S ABOUT TIME párhuzamos diszkurzív programjába.

A 10. Rotterdami Nemzetközi Építészeti Biennálét (IABR) 2022. szeptember 22. és november 27. között rendezik meg. A Rotterdami Nemzetközi Építészeti Biennále egy think and do tank és az építészet, a várostervezés, a területrendezés és a tájépítészet kétévente megrendezett platformja. Az IABR támogatja a kutatást, valamint a konkrét (kulturális) hozzájárulást az emberiség és a bolygó fenntartható és méltányos jövőjéhez szükséges változásokhoz.

Benyújtási követelmények
A projekteket az IABR weboldalán található online űrlap segítségével lehet beküldeni.

  • 1-6 nagy felbontású kép (.jpg, .tif vagy .pdf; képenként legfeljebb 10 MB).
  • Képenként egy képaláírás, beleértve az esetleges kreditpontokat (képaláírásonként legfeljebb 300 karakter).
  • Rövid leírás a beküldött projekt(ek)ről (max. 1 000 karakter).
  • Rövid magyarázat a jelenlegi kontextusról és a projekt, a gyakorlat vagy a perspektíva lehetséges hatásáról (max. 1000 karakter).
  • Rövid magyarázat a projektről a fenti szöveghez és/vagy a három tervezési attitűdhöz (vagy azok egyikéhez) való viszonyulásról (max. 1 000 karakter).
  • Választható: portfólió (.pdf; max. 20 MB)

Beküldési határidő
2022. május 15., 12 óra CET

A válaszadás időpontja
Minden pályázó 2022. május 31-ig kap választ a beadott pályázatára.

További információért kérjük, forduljon a következő címre: call@iabr.nl