Közélet, hírek

10. Velencei Építészeti Biennále: Metacities

2005.08.16. 12:45

A biennále témái négy, egymást kiegészítő esemény körül bomlanak ki.

A 2006 szeptember-novemberben sorra kerülő 10. Velencei Építészeti Biennále témája a metacities. A város fizikai és társadalmi morfológiájának változásai immár egy új agglomeráció sajátságait engedik felvázolni: a metaváros olyan agglomeráció, amely messze túllép a város hagyományos formáján, határain és képzetén; új kérdéseket tesz fel és új igényeket támaszt az igazgatásával kapcsolatban; lakosságának összetétele és a munkával kapcsolatos szokások átalakultak. A 10. Velencei Építészeti Biennále ezeket a témákat dolgozza fel, hogy végül egy programadó dokumentumban foglalja össze a tanulságokat az urbánus és területi rendszerek vezetéséért és tervezéséért felelősek számára.

A biennále témái négy, egymást kiegészítő esemény körül bomlanak ki:

  • A Nemzetközi Kiállítás középpontjában a városok és területek átalakulása áll.
    Kurátor: Richard Burdett (UK), az építészet és várostervezés professzora (London School of Economics), London főpolgármesterének építészeti tanácsadója.
  • Az Olasz Pavilon Olaszország perspektívájából - az új létrejötte és a régi megőrzése, a történeti táj és az új helyzetek viszonylatában - járja körül a fenti kérdéseket. A Biennále történetében először, az Arsenale területén felavatnak egy 1000 nm-es pavilont, külön a kortárs olasz építészet bemutatása céljából.
  • Külön kiállítás foglalkozik a folyamatban lévő és tervezett dél-olaszországi változásokkal.
    Kurátor: Claudio D'Amato Guerrieri (Olaszország), a bari építészkar építészeti design tanszékének professzora.
  • Végezetül - szintén első alkalommal a Biennále történetében - egy dél-olaszországi városban is rendeznek kiállítást; ez a nemzetközi városi és területi átalakulások modelljeit mutatja be.
    Kurátor: Rinio Bruttomesso (Olaszország), a velencei IUAV várostervezési professzora, a 2004-es Biennále Vízivárosok kiállításának kurátora.