Épületek/Örökség

1200 új kép a VÁTI archívumából a Fortepan-on

2013.02.07. 13:30

Különleges sorozattal jelentkezett nemrég a Fortepan on-line fényképgyűjtemény -és archívum. A VÁTI Építésügyi Dokumentációs és Információs Központtól tavaly ősszel kaptak lehetőséget arra, hogy a Tervtár fotóanyagaiból válogassanak. Az időrendbe fűzött, körülbelül 30 évet (1955-től 1985-ig) felölelő gyűjtemény 1200 fényképének zöme Magyarország vidéki nagyvárosaiban készült.

Valami olyasmivel van itt dolgunk, amire kevés e néhány mondatos ajánló. Ami biztos: semmihez sem hasonlítható fotósorozat született, leginkább utcákból és házakból. A létező szocializmus terei, az állami építőipar alkotta lakótelepek, városrehabilitáció, könnyűszerkezet, át- és beépítés, paneltechnológia. Grundok, szobrok, városrészek. Panorámaképek, műemlékek, óvodák. Egynyári virágok, letaposott fű. Az építészet iránt érdeklődőknek kötelező, mindenki másnak - már csak a tisztánlátás miatt is - ajánlott. - írják a Fortepan Blogon.

A Fortepan két magánember, Szepessy Ákos és Tamási Miklós kezdeményezésére jött létre 2010. őszén. Nevét a váci Forte fotócikk-gyártól kölcsönözte, a háború után így hívták a legelterjedtebb és legnépszerűbb negatív filmet. Az on-line archívum alapját kettőjük gyűjteménye adta. A fotók zöme budapesti lomtalanításokból származott, több mint 20 év kidobott albumaiból, negatív filmjeiből szkennelt ötezer felvétel. Az alapítókat kettős cél vezette a gyűjtemény bemutatásakor, megosztásakor. Egyrészt szerették volna felhívni a figyelmet (a jórészt ismeretlen) amatőr fotósok hagyatékaira.(…) Másrészt a szabadon publikálható, történeti értékű fotókat szerették volna közkinccsé tenni. Dacolva azzal a közlési- vagy jogdíj-gyakorlattal, amit közgyűjteményeink (sokszor szükségszerűen) követnek, a Fortepan fotói (forrásmegjelöléssel- a szerk.) ingyen közölhetőek. A honlap indulása után szinte azonnal kiderült, hogy ezekkel a célokkal sokan tudnak azonosulni.

Az adományozók köréhez legutóbb a VÁTI Tervtára is csatlakozott.

Ez a különszám a VÁTI fényképészeinek köszönhető. Nem ismerjük őket, de szeretnénk, ha nem maradnának névtelenek. Ők másztak föl a toronyházakba, cipelték az állványt és a kamerákat, fagyoskodtak a Moszkvics hátsó ülésén, laborálták a fantasztikus színes negatívokat. Ez a különszám a VÁTI Dokumentációs Központ és igazgatója, Rudan Pál nyitottságának és folyamatos együttműködésének köszönhető. Ez a különszám Aradi Alice-nak köszönhető, aki hónapokon át digitalizált és javítgatta a katalógust. Igy fordulhat elő, hogy ezúttal nem csak a fotókat, de a településneveket is meg tudjuk adni.

Barátsággal: Szepessy Ákos, Tamási Miklós és a kissrác a Széchenyi téren

A teljes gyűjtemény itt tekinthető meg.

(forrás: Fortepan, Fortepan Blog)