Közélet, hírek

16. Budapesti Építészeti Filmnapok – Emberek az épületek, városok mögött

2024.02.15. 15:24

A Kortárs Építészeti Központ szervezésében megvalósuló Budapesti Építészeti Filmnapokra idén március 7-10. között kerül sor a Toldi Moziban, immár 16. alkalommal. A fesztivál idén az emberi történetekre fókuszál, és az épületek, városok mögött álló kreatív, elhivatott szakembereket hozza helyzetbe. 

A Budapesti Építészeti Filmnapok idei, 16. évadának mottója: People behind. Ahogy egy épület vagy egy város születik, a mögöttük álló elhivatott lelkek és kreatív elmék gyakran háttérben maradnak. A fesztivál annak felfedezésére invitálja az érdeklődőket, ami az építészeti alkotómunka bonyolult rendszerében az építészeket, urbanistákat, építőmunkásokat és aktivistákat kezdettől inspirálja – azokat az embereket, akik a fejlődés mozgatórugói. A folyamatok mélyére tekintve előtűnik, hogy nemcsak a végeredmény értékes, maga az alkotó is inspirációforrás. Ebben az évben olyan sorsok, karrierutak és szenvedélyek kerülnek középpontba, amelyek formálják fizikai környezetünket.

Miközben nevében őrzi építészeti örökségét, a Budapesti Építészeti Filmnapok mára befogadta mindazokat a témákat is, amelyek a kortárs építészetet meghatározzák: a filmek az urbanisztika, a várospolitika, az ökológia, a közlekedés, a technológia, az aktivizmus, a társadalmi átalakulás kérdéseivel is foglalkoznak. A fesztivál idén több mint egy tucat blokk keretében közel húsz, díjakkal már elismert és újonnan debütáló filmet mutat be, melyek közül sokat előadás és kerekasztal-beszélgetés kísér az idei mottóhoz kapcsolódóan. Ebben az évben a nemzetközi filmválogatás mellett több hazai rendező és gyártócég munkája is vászonra kerül: Dr. Orosz Márton, a Zajti Film és a Pi Production filmjeit fogják vetíteni márciusban a Toldi Moziban. 

A Kortárs Építészeti Központ szervezésében megvalósuló fesztivál küldetése, hogy évről évre körképet adjon a világot, a régiót és Magyarországot aktuálisan foglalkoztató építészeti kérdésekről, valamint találkozási pontként szolgáljon építészek, filmkedvelők és érdeklődők számára egyaránt. Az építészetet és városfejlesztést közös ügynek tekinti, ezért célkitűzése, hogy párbeszédet kezdeményezzen az épített és nem épített környezetről, továbbá gondosan válogatott programjával gondolkodásra és cselekvésre ösztönözze közönségét.

Házban laksz? Szereted a filmeket? Ismerd meg az épületek, városok mögött álló embereket március 7-10. között a Toldi Moziban a Budapesti Építészeti Filmnapok keretében!

További információ a fesztivál honlapján, a Facebook-esemény itt érhető el.