Programok

2007. építészeti díjazottainak kiállítása Nagykovácsiban

2008.01.16. 12:09

Egy országjárás befejező állomásaként 2008. februárjában Nagykovácsiba érkezik a 2007-ben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészeket, valamint a Pro Architectura díjjal kitüntetett épületeket bemutató vándorkiállítás. A kiállítás február 1-én 18 órakor nyílik a Nagykovácsi Öregiskolában.

Nagykovácsiban február az építészet hónapja!

2007. ÉPÍTÉSZETI DÍJAZOTTJAINAK KIÁLLÍTÁSA

Egy országjárás befejező állomásaként 2008. februárjában Nagykovácsiba érkezik a 2007-ben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészeket, valamint a Pro Architectura díjjal kitüntetett épületeket bemutató vándorkiállítás, melyet a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Wienerberger Téglaipari zRt. 2007. őszén Szombathelytől Nyíregyházáig, Győrtől Békéscsabáig tizenöt helyszínen mutatott be.

A kiállítás 2008. február 1-én, pénteken 18 órakor nyílik a Nagykovácsi Öregiskolában és 2008. február 14-ig látogatható.

Helyszín: Nagykovácsi, Kossuth Lajos u. 78.

Nyitvatartás:
Hétfő 12 - 18
Kedd 10 - 18
Szerda szünnap
Csütörtök 12 - 18
Péntek 10 - 18
Szombat 9 - 13

A kiállítást Kálmán Ernő DLA építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke nyitja meg.

A 2007. évi Ybl-díjas építészek: Basa Péter, Getto Tamás, Horváth Zoltán, Tima Zoltán, Zsigmond László.

A 2007. évi Pro Architectura díjas épületek: Erdőbényei Béres Szőlőbirtok és Pincészet (Dr. Anthony Gall, Pintér Tamás János, Csaba Katalin Ágnes); Budaörsi Városháza (Kalmár László, Zsuffa Zsolt); Veszprémi Dubniczay-palota rekonstrukciója (Karácsony Tamás, Kern Orsolya, Klobusovszki Péter); Szombathelyi Városi Sportcsarnok (Pálfy Sándor, Fialovszky Tamás, Sajtos Gábor, Ivanics Éva); Debreceni Ítélőtábla és Fellebbviteli Ügyészség épülete (Koller József, Csatai László).

A megnyitó után a 2007-ben Ybl-díjjal kitüntetett Basa Péter, a Városmajor utcai Barabás villa, a Budakeszi református templom és a Nagy-kopasz hegyi kilátó tervezője tart előadást mestereiről, kollégáiról, tervezői munkájáról, épületeiről.

Basa Péter pályáját a Vadász stúdióban kezdte, pár évvel ezelőtt önálló irodát alapított, Fernezelyi Basa Iroda, rövid nevén: FBI Építész Kft. néven. Természetesen több fontos épület tervezője, a fentiekben csak a Nagykovácsihoz legközelebb eső és ezért a nagykovácsiak számára legismertebb és talán legérdekesebb munkáit emeltük ki. A többiről majd az előadásban hallhatunk, illetve a többit majd a vetített képeken láthatjuk.

Basa Péter és Czér Péter írta a kilátóról:


„Kilátó a Nagy Kopasz hegyen
Építész tervezők: Basa Péter és Czér Péter Statikus: Jordán László
Kis ország, kis hegyek. Budapest környékén ez a legmagasabb csúcs, Nagy-Kopasznak hívják. Itt emeltük ezt a rejtőzködő kilátót: míg a csúcs felé közeledsz, nem látsz semmit - a kilátót csak akkor veszed észre, mikor már előtte állsz. Nincs ott semmi, csak a fák, a madarak és a szél. Se út, se villany, se víz, még a mobiltelefonok sem működnek itt.
A torony földszintje vasbetonból van, ami bejáratként és hegymászópihenőként is működik. Ha felmész a lépcsőkön, a köztes emeletek fényekkel teli titokzatos tereket rejtenek. A lécek között épp hogy elcsíphetsz néhány villanásnyit a kilátásból - de sejtheted, hogy valami lehet ott fent, amiért érdemes megmászni ezt a fura épületet. Mászás közben minden emeleten padokat találsz, megpihenhetsz, elgondolkodhatsz, és élvezheted a természet csendjét. Kitartásodért cserébe a legfelső szintről a legszebb panorámában gyönyörködhetsz.
A földszint kivételével minden vörösfenyőből készült; a gerendákat külön erre a célra tervezett és készített acélelemek kapcsolják össze. Mivel nem volt lehetőség gépek használatára, a nehéz vörösfenyő elemeket mind kézzel emelték a helyükre. Most kész a kilátó, az emberek és a madarak szeretik, úgy tűnik.”


A februári másik kiállítás Nagykovácsiban A TERCA HALLGATÓI ÖTLETPÁLYÁZAT DÍJAZOTTJAINAK KIÁLLÍTÁSA 2008. február 15-én, pénteken 18 órakor nyílik a Nagykovácsi Öregiskolában és 2008. február 29-ig látogatható.