Nézőpontok/Vélemény

2010: tájodüsszeia – kiállításmegnyitó, FUGA

2010.05.11. 10:31

A FUGA Budapesti Építészeti Központban 2010. május 6-án 18 órai kezdettel rendkívül nagy érdeklődés mellett megnyílt a 2010: tájodüsszeia kiállítás, amely május 27-ig látogatható. Rövid képes beszámoló a megnyitóról.

A FUGA Budapesti Építészeti Központban 2010. május 6-án 18 órai kezdettel rendkívül nagy érdeklődés mellett megnyílt a 2010: tájodüsszeia kiállítás, amely május 27-ig látogatható. A kiállítás megnyitóján Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara elnöke méltatta a kamara eme eddig kicsinynek értékelt (és annak is látszó) tagozatának óriási teljesítményét. Noll Tamás úgy fogalmazott: most a tájépítészek kellemes meglepetésben részesítették az építész társadalmat, számára pedig csak most derült ki igazán, hogy mennyi mindennel is foglalkozik ez a szakma. Beszélt a szakmák összekapcsolódásának szükségességéről, egymás megismerésének előnyeiről és meleg szavakkal gratulált a kiállítás létrehozásához. Schuchmann Péter a Táj- és Kertépítészeti Tagozat elnöke megnyitó beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a kiállítás befelé (a szakma felé) identitás erősítő, kifelé (a társadalom felé) pedig identitás azonosító akar lenni. A kapcsolódó programokkal (vezetett séták az Urbitális majális keretében és szakmai napok a kiállítás ideje alatt) alkalmas arra, hogy elmélyítse az ismereteket a társadalomban arról, hogy mivel foglakozik egy tájépítész. Utalt a cím és az ennek kapcsán a FUGA kirakatában a TÁJ-ÉK Tájművészeti csoport által előadott performansz sokrétegűségére is, amelyhez az ő olvasata a következő volt: "az előembertől a jövő mérnökéig mindig egyetlen nagy kérdéscsoport foglalkoztat bennünket: honnan jövünk, mit teszünk most, és merre tartunk?" Az elnök ígéretet tett arra is, hogy az új tagozati elnökség folytatja a most megkezdett munkát, és remélhetőleg nem kell újabb 20 évet várni egy hasonló jellegű összegző kiállítás megrendezésére, hanem azt 5 évente képes a szakma megismételni és hírt adni magáról. Schuchmann Péter jelezte, hogy a területi kamarák részéről is van érdeklődés a kiállítás későbbi befogadására, így az ebben az évben bizonyosan Székesfehérváron, Debrecenben és Békéscsabán is bemutatkozik majd, de a tagozati vezetés nyitott minden további megkeresésre.

 
 
 
 
2010: Tájodüsszeia  - kiállítás a magyar tájépítész szakma 2000 és 2010 közötti legfontosabb munkáiból a MÉK Táj- és Kertépítész Tagozatának szervezésében
 
megtekinthető: május 6-27-ig vasárnap kivételével 10-től 23 óráig a FUGA Budapesti Építészeti Központban (Bp. V. ker. Petőfi Sándor u. 5.)
 
fővédnök: Mőcsényi Mihály prof. emeritus
kurátor: Bardóczi Sándor
arculat: Almási Balázs
animáció: Lendvai Gábor
performansz: TÁJ-ÉK Csoport ("előember": Szakács Barnabás, "a jövő mérnöke": Dömötör Tamás)
fotó: Glázer Attila