Pályázatok/Nemzetközi

2016. évi Nemzetközi Réz és Otthonunk Verseny

2016.06.15. 08:25

Az Olasz Réz Intézet 6. alkalommal hirdeti meg nemzetközi versenyét „Réz és Otthonunk” címmel. Rézből vagy rézötvözetből készült bútorok és tárgyak terveivel pályázhatnak fiatal tervezők és diákok az anyag új esztétikai és funkcionális alkalmazási lehetőségeivel kísérletezve.

Sponsored by Istituto Italiano del Rame (Italian Copper Institute) and the European Copper Institute, the International Copper and the Home Competition invites professional and student designers to reinvent everyday objects with copper, celebrating and exploiting the aesthetic and technical strengths of the metal and its alloys. 

Az Olasz Réz Intézet 6. alkalommal hirdeti meg nemzetközi versenyét „Réz és Otthonunk” címmel. A nemzetközi szinten is egyre ismertebb verseny a korábbi években nagy sikert aratott. 2007 óta megháromszorozódott a jelentkezők száma a versenyre.

A verseny célja a rézben rejlő számtalan újító, és a hagyományostól eltérő felhasználás lehetőségének bizonyítása két különböző kategóriában: egyrészt gyakorló formatervezők és építészek, másrészt grafikai, belsőépítészeti, építészeti, formatervezési tanulmányokat folytató tanulók, és az ezen a területen alap-, mester-, és doktori szintű képzésben résztvevő egyetemi hallgatók számára. Mivel a versenyt kifejezetten fiatalok számára hirdetik meg, a korhatár 40 év.

A jelentkezés határideje: 2016. szeptember 30.

A korábbi versenyek számos példával szolgáltak a fiatalok kreatív lelkesedésére és figyelemre méltó újításokat eredményeztek a látszólag hagyományos és hétköznapi tárgyak új tervezési elképzelések alapján történő átalakításával.
A mostani verseny célja újra az, hogy összegyűjtsön számtalan új, szokatlan vagy forradalmi ötletet, melyek a világítási eszközöktől kezdve a vázákon, asztali tárgyakon át lehetnek akár asztalok, székek, dekorációs tárgyak, belső falak, padlók, radiátorok, fogantyúk és így tovább: a lényeg, hogy az abszolút középpontban a réz álljon, akár tiszta, akár ötvözött formájában, bronzként vagy sárgarézként, vagy egyéb más anyagokkal társítva.

Az építészet és a design területén jártas három szakemberből álló képzett zsűri értékeli majd a terveket: Philippe Bestenheider dizájner, Diego Grandi építész és tervező, valamint Marco Romanelli építész és design kritikus.

Díjazás

Tervező és Építész kategória:

  • 1.díj: 4000 €
  • 2. díj: 2500  €


Diák kategória:

  • Díj: 1500  €


A 2016-os év a verseny kulturális szerepének megerősítéséről szól, melynek célja, hogy ünnepelje és megmutassa a vörös fém különleges szerkezeti és díszítő tulajdonságait a terméktervezés területén. A kiváló elektromos- és hővezető képessége, alakíthatósága, rugalmassága, képlékenysége, valamint az antimikrobiális tulajdonságai, s emellett a teljes és korlátlan újrahasznosíthatósága egyre többet és többet használt anyaggá teszik a rezet, folyamatosan hozzájárulva a környezet fenntarthatóságához és az energia megtakarításhoz.

Jelentkezni angol nyelven lehet.

Fedezze fel a rézzel dolgozó tervezők közösségének weboldalát

A jelentkezés feltételeiről itt olvashat bővebben:
http://copperalliance.eu/docs/librariesprovider3/press-releases/en/copper-and-the-home-2016.pdf?sfvrsn=0
http://copperalliance.eu/docs/librariesprovider3/press-releases/en/form-a-1-2016.pdf?sfvrsn=0
http://copperalliance.eu/docs/librariesprovider3/press-releases/en/form-a-2-2016.pdf?sfvrsn=0

A 2014-es verseny győztesei: http://copperalliance.eu/hu/h%C3%ADrek/sajt%C3%B3k%C3%B6zlem%C3%A9nyek/r%C3%A9z-%C3%A9s-otthonunk-2014.-az-%C3%B6t%C3%B6dik-nemzetk%C3%B6zi-r%C3%A9z-tervez%C5%91i-verseny-gy%C5%91ztesei-?page=1