Épületek/Középület

2017-ben nyit a Hamburgi Filharmonikusok épülete

2016.07.21. 09:11

Sok évnyi várakozás után végre kitűzték a Herzog & de Meuron által tervezett Hamburgi Filharmonikusok Koncerttermének megnyitó dátumát. Hatalmas nyitó koncertekkel egybekötve, 2017 január 11-én és 12-én tárja ki kapuit az épület, majd egy háromhetes fesztivál veszi kezdetét.  

2003-ban képzelték el először, hogy az Elba folyó mellett, a történelmi raktárház-város végén építik meg a filharmónikusok koncerttermét. Költségek és jogi kérdések miatt azonban sokáig várólistára került a megvalósítandó projektek sorában. A Hamburgba látogatók évek óta ugyanazt a képet láthatták: daruk, félkész állapot, látszólag álló munka. Lehetett hallani 2010-es, majd 2015-ös átadásról is az utóbbi évtizedben. 

A 2012-es Velencei Építészeti Biennálé egy installációjának is szereplője volt az épület, ahol annak modelljét cenzúrázatlan sajtóanyagokkal vették körül, így demonstrálva a projektet évek óta övező hatalmas mennyiségű nyilvános vitákat.





Most majdnem készen áll a nyilvánosság előtt való megnyitásra. A Hamburgi Filharmonikusok épületében helyet kapott 3 koncertterem, egy óriási oktató tér, egy panoráma terasz kilátással a városra és a kikötőre, valamint egy hotel. A három koncertterem közül a legnagyobb, a Nagy Terem (Grand Hall) 2100 ülőhelyet biztosít, akusztikus környezetét pedig a nemzetközileg elismert szakértő, Yasuhisa Toyota tervezte.  





Tóth-Horváth Réka

(forrás: archdaily.com)