Közélet, hírek

2024-ben is várja az önkéntesek jelentkezését a Budapest100

2024.01.03. 14:29

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) 2024. május 9-12. között rendezi meg a Budapest100-at, a budapesti házak nyitott hétvégéjét, valamint a hozzá kapcsolódó városiséta-napot és szakmai napot. A program ismét várja az önkénteseket, amelynek témája ezúttal a város késő modern öröksége, az 1970-es évek építészete. Az önkéntesek jelentkezését január 7-ig várják.

A Budapest100 2024-ben a ‘70-es évek változatos épített örökségét tárja fel, keresve az ekkor épült házak értékeit és lehetséges jövőjét. Az évtized az építészeti útkeresés sokszínű korszaka volt, azonban ismeretlensége miatt még nem foglalja el megérdemelt helyét az építészetről való közgondolkodásban. A közvélemény sokszor negatívan és rossz előképekkel fordul ehhez az időszakhoz, nemzetközi szinten azonban egyre több projekt foglalkozik a késő modern építészet értékeivel és az örökség feldolgozásával a közép-európai régióban. Ezekhez a törekvésekhez is csatlakozik a program, amely egyben a KÉK “Modern évadának" egyik kiemelt eseménye.

A Budapest100 várja mindazok jelentkezését, akik kíváncsian fordulnak Budapest késő modern épületei felé, szívesen megismernék lakóikat, dolgozóikat, és együtt dolgoznának velük, hogy megmutathassák a házak és közösségeik értékeit a májusi hétvégén. 

A megszólított házak korából adódik a különleges lehetőség, hogy ezúttal olyan építészek, tervezők, kivitelezők, lakók és intézményi dolgozók oszthatják meg személyes történeteiket, akik maguk is jelen voltak az épületek születésénél. A lakók bevonása, a programszervezés, az épülettörténeti kutatás és az épületfotózás mellett idén ezeknek a személyes történeteknek az összegyűjtése az önkéntesek egyik kiemelt feladata, hiszen ezek egészen közeli perspektívát nyújthatnak és alakíthatják a korszakról szóló közös gondolkodást.

Jelentkezési határidő: 2024. január 7. vasárnap éjfél
További részletek a Budapest100 honlapján.

 

forrás: sajtóanyag