Helyek

25. Piráni Építészeti Napok, Szlovénia

2007.12.14. 13:30

A Piráni Építészeti Napokon dícséretben részesült a veszprémi Dubniczay-palota rekonstrukciója.
Klobusovszki Péter beszámolója a novemberi rendezvényről.

A Piráni Építészeti Napok ebben az évben ünnepelte fennállásának huszonötödik évfordulóját. A mustra "25 év építészet" című felhívása is ehhez kapcsolódott, ahogyan a múlt eseményeit bemutató retrospektív kamarakiállítás is a Piranesi díjért versengő terveknek hagyományosan helyet biztosító Obalne Galerije előcsarnokában. A galéria emeleti tereiben mutatkozott be dél- és Közép-Európa kortárs építészete (Ausztria, Cseh Köztársaság, Görögország, Horvátország, Olaszország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia).

 

 

Minden országot a nemzeti biztosok által jelölt három-három pályamű képvisel, Magyarországot idén az erdőbényei Béres Szőlőbirtok és Pincészet épületegyüttese (Dr. Anthony Gall, Pintér Tamás János és Csaba Katalin Ágnes), a Debreceni Egyetem új épülete (Golda János, Szenderffy Gábor, Mészáros Erzsébet építészek és Megyik János képzőművész) és a veszprémi Dubniczay-palota (Karácsony Tamás, Kern Orsolya és Klobusovszki Péter).

 

 

A ljubjanai építészeti fakultás hallgatói három kisgalériában kaptak bemutatkozási lehetőséget. A Gasspart Studio Galériában és a Hermann Pečarič Galériában tervekkel, míg a korábbi reneszánsz kápolna helyén kialakított Sv. Donat Galéria Boris Podrecca által tervezett tereiben fotókkal találkozhatott a nagyérdemű. A kétnapos eseményt (2007. november 24–25.) a Tartini színházban rendezett konferencia egészítette ki. Az előadók a kortárs építészet középgenerációjának reprezentatív alkotói közül kerültek ki.

 

 

Nagy érdeklődés kísérte az eseményen már többször vendégszerepelt Francesco Dal Co velencei építészettörténész professzor előadását.

 

Eredmények:
Piranesi díj 2007
Sunce-Retkovec óvoda, Zagráb, Horvátország, Njirić+Arhitekti

 

 

Dicséret
Haus de Calce, közösségi ház, Kals, Ausztria, Schneider & Lengauer

 

 

Tornaterem, Koprivnica, Horvátország, Lea Pelivan, Toma Plejić

 


Fluc & Fluc Wanne, aluljáró újrahasznosítás, Bécs, Ausztria, Klaus Stattmann

 

 


Dubniczay-ház rekonstrukciója, Veszprém, Magyarország, Karácsony Tamás, Kern Orsolya, Klobusovszki Péter

 

 

Előadók
Anna Popelka, építész, Bécs,

Albert Ferré, kiadó, Actar, Barcelona,
Branislav Mitrović, Belgrád
Ivan Kroupa, Prága,
Stephen Bates, London,
Sami Rintala
, Oslo,
Michael Halbert Rojkind, Mexico City,
Mauro Galantino, Milano
Francesco Dal Co, Velence