Design/Formatervezés

3K projekt, illetve Corvin kapu a Ferenc körúton

2010.10.19. 09:10

2010. ősze és 2011. tavasza között valósul meg a 3K – Köztéri  Kulturális Kereszteződés elnevezésű köztérfelújítási program, aminek keretén belül a Ferenc körút - Üllői út kereszteződés, illetve az Üllői út egy szakasza újul meg. A projekt Városi Tájkép Csoport Tervező Iroda (vezető tervezők: Szöllőssy Barbara és Pyka Zsolt) munkája, ennek fontos eleme a különleges köztéri lámpa is. [videó!]

2010. ősze és 2011. tavasza között valósul meg a 3K – Köztéri  Kulturális Kereszteződés elnevezésű köztérfelújítási program, aminek keretén belül a Ferenc körút - Üllői út kereszteződés, illetve az Üllői út egy szakasza újul meg. A projekt Városi Tájkép Csoport Tervező Iroda (vezető tervezők: Szöllőssy Barbara és Pyka Zsolt) munkája, a megbízó és finanszírozó a Futureal Holding Zrt.

 

 

 

A nagyszabású köztéri megújítás első szakasza során egy egyedi közvilágítási lámpatest épül a Corvin köz bejárati szakaszán, megújul a kereszteződés sarokházának árkádsora, és az Üllői út felé eső oldalbejárata. Ezt követi majd az aluljáró Corvin közbe vezető feljáróinak megújítása, valamint egy növénysziget kialakítása a feljáratok mellett. Ezzel némi zöldfelülettel gazdagodik a terület, másrészt remélhetőleg véglegesen megszüntethető az autóval való behajtás és a járdaszigeten történő parkolás a Corvin köz bejárati zónájában. A csomópontot övező járdákra speciális festés kerül, ami vizuálisan is képes összekötni a különféle épített elemeket. A program keretében a Fővárosi Önkormányzat teljes támogatását, tulajdonosi hozzájárulását adta a Ferenc körúti aluljáró felújítása, mely remények szerint szintén megvalósulhat az idén. A tervek szerint 2011 tavaszi időszakban az Üllői útnak a kereszteződés felé eső szakasza újulna meg, egy egyedi növénysáv kialakításával, speciális járdafestéssel, továbbá a növényszigetek oldalába épített világítótestek szolgáltatta díszvilágítással. A beruházás teljes költségét a Futureal Holding Zrt. vállalta magára.

Corvin kapu, köztér világítási lámpatest

A 3K program első eleme egy speciális közvilágítási lámpatest, ami végül a Corvin kapu elnevezést kapta.  Fontos körülmény, hogy a terv a Fővárosi Tervtanács engedélyével és támogatásával, a műemléki és egyéb építészeti szempontok figyelembevételével valósult meg. A terv főként azzal nyerte el a Tervtanács támogatását, hogy a téren jelenleg lévő funkcionális és formai zavart, a köztéri tárgyak összevisszaságát szünteti meg, a szükséges köztéri funkciókat egyetlen objektumba integrálja. Mindezt úgy teszi, hogy nem avatkozik bele dominánsan az épített környezet meglévő karakterébe. Ezt a momentumot Skardelli György építész a Tervtanács számára készített opponensi véleményében külön kiemelte.

Részlet az opponensi véleményből: "A tervezők a feladatot egy nagyon szimpatikus gondolattal indítják, megtisztítják a területet az idők során rápakolódott mindenféle, egymással semmilyen párbeszédet nem folytató, új állapotukban sem sok esztétikai értéket képviselő elemektől."

A Corvin Mozi előtti bejárati szakaszon felépülő különleges LED technológiás közvilágítási lámpatest fénytechnikai rendszerét a VTCS tervezői, és a Tungsram-Schréder mérnökei alkották meg. A lámpatest szerkezete Corten-acél, ahol az intenzív és kevert felületi színek biztosítják a meleg és természetes, ugyanakkor érdes és ipari hatású megjelenést. A Corten nyers megjelenésű anyaga és a lámpába épített legfejlettebb technológia kontrasztja biztosítja azt az esztétikai feszültséget, amit a Józsefváros rekonstrukciója is magában hordoz.

 

 

Az egyszerű, funkció-központú húsz tonnás lámpaszerkezet két aszimmetrikusan elhelyezkedő lábból és egy 4,8 méter magasan, 35 méter hosszan kifeszülő gerendából áll. Tulajdonképpen ez a lépték és szerkezeti elrendezés teszi a „tárgyat” építészeti elemmé, vagyis kapuvá. Végeredményben a Corvin közben lévő közvilágítást biztosító kandeláberek helyett ez a 35 m hosszú konzol veszi át a közvilágítás szerepet. A korszerűsített, alacsony fogyasztású, tartós, környezettudatos LED-es világítás minden résztvevő részéről egybehangzó támogatást kapott. A pilisszentiváni székhelyű Tungsram-Schréder cégcsoport nemrégiben debütált az Astral névre hallgató köztéri LED világítótestével Olaszországban. Ez az Astral lámpa került továbbfejlesztésre egy különleges vizuális hatást biztosító szűrő segítségével, mely a lámpa lábainak belső oldalaiban lévő LED-falak pixel világát idézik meg. Az összesen 2 380 db LED-del felszerelt 35 db egyedileg tervezett AstralLED lámpatest a speciális vizuális hatás elérésének érdekében egy szabadalmaztatott megoldásnak köszönhetően nyerte el végső optikáját. A két függőleges LED-falon 10 mm pixeltávolságú, míg a vízszintes LED síkokon 20/10 mm -es a kiosztás.

Fontos jellemzője a tárgynak, hogy a Corten-szerkezet mint a digitális LED-falakat, különleges vizuális fényhatást, illetve a közvilágítást összekötő szerkezetként jelenik meg. Innovatív köztéri felhasználása ez a LED-falnak, hiszen ez a megoldás eddig főként médiahomlokzatként jelent meg. Köztéri tárgyban ilyen módon még nem került beépítésre ekkora méretű, világító LED-felület.


3K projekt, illetve Corvin kapu a Ferenc körúton
vezető tervezők: Szöllőssy Barbara, Pyka Zsolt
generáltervező: VTCS - Városi Tájkép Csoport

Pdf-ben csatolt dokumentumként megtekinthető a Tervtanács hivatalos állásfoglalás első oldala, második oldala, a tervlap és Skardelli György opponenciája.