Design/Formatervezés

485689 - A szabadság útja

2006.03.14. 19:34

1848. március 15-e, a forradalom és szabadságharc megünneplése a pesti Duna-parton - a Városi Tájkép Csoport rendhagyó installációja

Rendhagyó ünnepi installáció március 15-re

Koncepció
A Városi Tájkép Csoport tervezői a “485689 A szabadság útja” köztéri koncepciójuk folytatásaként idén, 2006. március 15-én ismét rendhagyó elemek felhasználásával kívánja emlékezetesebbé, átélhetőbbé tenni nemzeti ünnepünket. A köztéri installáció a Kossuth tértől a Petőfi térig tart, mely helyszíneket a kettes villamos pályaszakasza is összeköti. Az idei év koncepciója folytatja azt az elvet, melyre a projekt korábbi elemei is épültek: a jelen és múlt kapcsolatát, az embereket, a korokat arcokban megmutatni.

A szabadság útját, annak fontosabb eseményeit, a történelmet, mint a mával egymásra rétegződő folyamatot - korunk emberével közvetlen kapcsolatban álló, élő folyamatként kívánja bemutatni. Korok, harcok, emberek, akik előttünk itt éltek, közterek, a helyek ahol előttünk ők jártak, vitáztak, küzdöttek, vagy meghaltak, hangulatok és érzések megidézése, folytonosság és rétegzettség érzékeltetése a cél, annak nem kimondottan hagyományos, szándékunk szerint azonban annál inkább szemléletes és kifejező eszközeivel.


A történelem eseményei, mint a föld rétegei, egymásra rakodó egységek. Egy-egy réteg megőrzi az adott kort, az előzőre ízesül és alapja az utána következőknek. A “485689” köztéri projekt felhasítja ezeket a városi rétegeket, bepillantást adva, megidézve államunk szabadság-útjainak főbb történelmi korszakait. Felnyitja a föld, a történelem rétegeit. A Duna-korzón a ’48-’49-es arcok néznek ránk a felhasadt városi flaszter mélyebb rétegeiből. A különleges installációkon Plohn József eredeti fotói alapján készült különleges grafikák láthatóak, rajtuk ’48-as honvédok portréi.

A helyszín
Az ünnepség sorozat helyszíne a 2-es villamos Kossuth tér és a Petőfi tér közötti szakasza. A villamosok a projekt ideje alatt speciális grafikák segítségével válnak a helyszínek összekötőivé, és azok vizuális kiegészítőivé. Az említett szakaszon a városlakók a villamos mellett sétálva is végigélhetik a különböző helyszínek kínálta élményeket.

Rakpart Kávéház  
A projekt a város és a közösség együttélését, együttműködésének bemutatását tartja szem előtt. Céljai között elsőbbséget élvez a közterek társadalmi szintér-szerepének visszaadása, a város lakhatósága. Az 1948-49-es események egyik meghatározó helyszíne a város, Budapest, és annak kávéházai. Ezt a különös pezsgő hangulatot igyekszik megteremteni a főváros egyik központi, ám a hétköznapokban annál inkább kihasználatlan Duna-parti szakaszán. A Kossuth tér és a Tudományos Akadémia között elterülő, a 2-es villamos szakaszát kísérő utcán valósul meg a “Rakpart Kávéház” installáció. A speciális szabadtéri kávéházakban a kávé mellett színészek gondoskodnak a megfelelő hangulat megteremtéséről. Felolvasások, szavalók, korabeli hírmondók teszik igazán “forradalmivá” a helyszín hangulatát.

Lobogó szakasz
A lobogók nemzeti színekben pompázó többméteres szalagok, melyeket a dunai szél kelt életre. A hagyományos zászlók méltóságteljes hangulatánál - melyet főként méretük és mozgásuk teremtett meg - a lobogók intenzívebb, vibrálóbb, bizsergőbb hatást keltő, lüktető elemek. Ez az installáció vezeti át a városlakókat a helyszínek között.

Kéreg-felhajlások
A Duna-korzó szakaszán a pesti flaszter megnyílik, felhajlanak az évszázados rétegek, és betekintést nyerhetünk régi korok világába. Arcok, korabeli szövegek, nevek, dátumok, különös térgrafikává összeálló vizuális elemek és hangok segítségével idézik meg az eltűnt időt. Az installáció a jelen és a múlt különösen szoros kapcsolatát, egymásra épülését, a múlt jelenre gyakorolt közvetlen hatását próbálja meg érzékelhetővé tenni vizuális eszközökkel. A felhajló kéreglemez alatt ott vannak az emberek, a hősök és áldozatok - akik nélkül mi mindannyian ma máshogyan, vagy talán nem is élnénk.

Szöllőssy Barbara
Pyka Zsolt
Városi Tájkép Csoport