Pályázatok/Nemzetközi

6. European Award for Architectural Heritage Intervention – Felhívás az épített örökség európai díjára

2022.12.20. 10:43

A Katalán Építészszövetség (COAC) támogatásával kétévente megrendezésre kerülő AHI Európai Díjra 2022. december 19-én kezdődött az online pályázatok fogadása. A felhívásra, amelynek elsődleges célja, hogy az épített örökség minden dimenziójában minőségi beavatkozásokat ismerjen el, és hozzájáruljon azok terjesztéséhez, 2023. március 17-ig, 24:00 óráig lehet benyújtani a pályázatokat.

A pályázat, melynek ez a 6. kiadása, az építészeti örökséggel foglalkozó szakemberek és egyesületek (építészek, építészirodák, várostervezők, történészek, régészek stb.) számára szól. Minden olyan munka benyújtható rá, amelyet 2016. január 1. és 2022. december 31. között Európában végeztek vagy publikáltak, és megfelel a négy kategória követelményeinek, amelyekre a díj fel van osztva – kivéve a Közzététel kategória, ahol európai szerzők más területeken készült munkái is elfogadhatók.

Épített örökség
Minden olyan építészeti beavatkozás, amely állandó vagy múló jellegű, örökségi jelentőségű építészeti értékeken történik.

Külső terek
Minden olyan beavatkozás, amely a műemlékek és kultúrtájak területén lévő történelmi közterületen történik.

Várostervezés
Minden olyan tervezési munka, amelynek célja az építészeti örökség védelme, megőrzése vagy fejlesztése.

Közzététel
Minden olyan kezdeményezés, tevékenység és akció, amelynek célja az építészeti örökség értékeinek terjesztése.

Az AHI Európai Díj minden alkalmakor az építészeti örökséggel kapcsolatos beavatkozások területén bizonyítottan elismert szakértőkből álló nemzetközi zsűri értékeli a pályázatokat. A díj célja az, hogy láthatóvá tegye a nagyszámú munkát, és elismerje az örökségvédelmi beavatkozás legmagasabb szintű jó gyakorlatát Európában. Az Épített örökség kategóriában legfeljebb 15, a Külső terek kategóriában pedig legfeljebb 10 pályamű kerülhet be a szűkített listára, amelyből mindkét esetben egy-egy díjazott és döntős kerül ki. A Várostervezés és Közzététel kategóriában egy győztest és döntősöket választanak ki.

2019 óta a verseny rendezői – Ramón Calonge, Oriol Cusidó, Marc Manzano és Jordi Portal építészek – egy neves szakértővel együtt a Restaurálásért különdíjat ítélik oda annak a beavatkozásnak, amely technikai és módszertani szempontból kiemelkedik a minőség, a pontosság és a tisztelet szempontjából. Ezen túlmenően a bemutatott művek mindegyike része lesz a minden pályázat végén kiadott katalógusnak, amelynek célja a díj dokumentálása, és amely bekerül az AHI archívumába. Ez egy olyan digitális katalógus, amely több mint 1100 bejegyzést tartalmaz 34 különböző európai országból, és amely az év végén új keresési mezőkkel – program, időszak, tipológia stb. – bővül, így hasznos elemzési eszközzé válik a környezetünkben történő beavatkozás területén.

A hivatalos díjátadó ünnepségre 2023 júniusában kerül sor Barcelonában, egy nyilvános esemény keretében, amely egybeesik a 6. Nemzetközi AHI Biennáléval. Ez az ismeretek és tapasztalatok cseréjének napja, amelynek vendége egy Európán kívüli ország is, és amelyet az Architectural Heritage Intervention (AHI) platform szervez a COAC és a Generalitat de Catalunya támogatásával.

További információk és nevezés: https://eu-architecturalheritage.org