Design/Formatervezés

800 zsidó áldozatnak állít emléket egy installáció a bécsi metróban

2017.11.09. 09:10

Újabb köztéri műalkotással gyarapodott a bécsi metró. Az U2-es járat Schottenring megállójánál a napokban felavattak egy installációt, mely 800 zsidó áldozat elhurcolásáról emlékezik meg. Az Eurocomm-PR ajánlása következik. 

Több száz nőnek, férfinak és gyermeknek állít emléket a bécsi közterületi installáció, melyet októberben helyeztek ki az U2-es metró Schottenring megálló Herminengasse kijáratához. Michaela Melián alkotása azoknak az áldozatoknak a történetét meséli el, akiket 1938 és 1945 között közvetlenül a Herminengasse lakóházaiból hurcoltak el valamelyik koncentrációs táborba, ezért az installáció a metrósínektől egészen a Herminengasse felé tartó liftekhez vezet.

"A Wiener Linien mint városi közműcég, tudja, hogy felelősséggel tartozik a város történelméért. Ezért volt fontos számunkra, hogy egy történelmileg súlyosan terhelt helyszínen ne csak egy egyszerű emléktáblával emlékeztessünk az áldozatok szenvedésére." – nyilatkozta Günter Steinbauer, a Wiener Linien, Bécs Város közlekedési vállalatának ügyvezető igazgatója. A műalkotás érzékenyen és mai nyelvre lefordítva próbálja bemutatni a holokauszt áldozatainak sorsát.

Egyébként Bécsben már régóta nem kell múzeumba mennie annak, aki a kortárs művészetet szeretné élvezni. A Wiener Linien 1991 óta összesen 100 metrómegállóba helyezett ki installációkat, azzal a céllal, hogy egy kis művészetet csempésszen az utazóközönség hétköznapjaiba.

forrás: sajtóközlemény