Emberek/Portré

96 éves korában elhunyt Kevin Roche

2019.03.06. 06:01

A Pritzker-díjas építész, Eero Saarinen tanítványa, a későmodern építészet egyik legnagyobb alakja, Kevin Roche hatalmas életművet hagyott maga után. Ő tervezte többek között a New York-i Metropolitan Museum of Art bővítését és a Ford Alapítvány központját is.

Kevin Roche 1922. június 14-én született az írországi Dublinban. 1940-ben kezdte meg építészmérnöki tanulmányait a Dublini Egyetem építészeti tagozatán. Diplomája megszerzése után a dublin-i illetőségű Michael Scottnak dolgozott, innen került a londoni Maxwell Fry irodához. 1948-ban nyert felvételt az Illinois Institute of Technology posztgraduális képzésre, így került az Egyesült Államokba, ahol 2019. március 1-jén pénteken bekövetkezett haláláig élt.

 

 

Az Illinois Institute of Technology-ban Mies van der Rohe modernista építészete hatott rá leginkább, így nagyon szerencsésnek bizonyult, amikor a neo-futurista építész, Eero Saarinen detroiti irodájába került. 1950-től kezdve egészen Saarinen 1961-es haláláig elsőszámú tervezői munkatársaként dolgozott. Roche a mester halála után 12 Saarinen-projektet fejezett még be jövőbeli partnerével, John Dinkeloo-val, valamint Joseph Lacy-vel, köztük a JFK TWA Repülési Központját vagy a Dulles Nemzetközi Repülőtér Terminálját.

Roche és Dinkeloo később létrehozta a Kevin Roche, John Dinkeloo and Associates nevű irodát a Saarinen-stúdió utódjaként. A connecticuti cég, amely többek között az első Oaklandi Művészeti Múzeumot is tervezte, számos jelentős munkát nyert el New Yorkban. Ő tervezhették a Central Park állatkertjét, a Wall Street 60 alatti felhőkarcolót, vagy a Jewish Museum bővítését.

Talán a legnagyobb művük a New York-i Metropolitan Museum of Art korszerűsítésének, bővítésének megtervezése volt. A Met 1967-ben indult újratervezése számos kiegészítés mellett több új kiállítótér létrehozását is jelentette. New York-ban Roche irodája tervezte a Ford Alapítvány székházát is. Az L-alakú épület hatalmas átriumot ölel körül, amely később számos manhattani irodaépület mintájául szolgált.

 

 

Roche 1982-ben, negyedik építészként kaphatta meg a Pritzker-díjat, amellyel egész életművének a jelenre gyakorolt hatását ismerték el. "Kevin Roche félelmetes méretű életműve néha keresztezi a divatot, néha elhanyagolja a divatot, és gyakran teremti a divatot" – hangzott el indoklásként.

Élete utolsó napjaiban is dolgozott, utolsó munkája a washingtoni Capitol Crossing fejlesztése, amit várhatóan 2021-ben adnak majd át. Pályája során 8 múzeumot, 38 közintézményt, 7 kutató laboratóriumot, valamint számos koncerttermet, színház- és egyetemi épületet tervezett.

 

 

A Pritzker-díj átvételekor elhangzott beszédében foglalta össze munkásságának lényegét: "Mindannyiunknak alá kell rendelnie az akaratát a közösség javának, hogy olyan civilizációt hozhassunk létre, amelyben a természettel és egymással is békében élhetünk" - mondta. "Ahhoz, hogy jól építsünk, békére kell törekednünk. Reméljük, ez nem lesz hiábavaló."