Pályázatok/Magyar

A 2024-es Budapesti Olimpia építészeti, városépítészeti víziója

2016.07.07. 10:02

A Budapesti Olimpiai Pályázat készítői országos, titkosított ötletpályázatot hirdetnek Magyarország valamennyi felsőfokú építész-, tájépítész- és településmérnök képző oktatási intézményének nappali tagozatos és doktorandusz hallgatói részére. A három témában beadható pályázat leadási határideje szeptember 12. 

A tervpályázat célja: A 2024-re Budapestre tervezett Olimpia pályázatának készítői fontosnak tartják a hallgatók és a fiatalság bevonását a tervezési munkálatokba.

A tervpályázat témája: A pályázatot három témában lehet beadni. Egy pályázó mindhárom témában pályázhat, de azokat egyenként, önálló pályaműként kell benyújtani.

  1. Live Site – „szurkolói pontok” tervezése Budapesten, az olimpiai helyszíneken és nem olimpiai településeken
  2. Milyen szerepe lehet a Szabadság-szobor környezetének (a Citadellának és a Gellért- hegynek) az Olimpia idején és hosszú távon, az Olimpiát követően?
  3. Az Olimpiai Park helyszíncsoport területén létrejövő új városrész építészeti és városépítészeti víziója


Díjazás: A nyertes tervpályázatok díjazására összesen 4.500.000 Ft áll rendelkezésre, amelyből a legnagyobb díj összege 600.000.-Ft, a legkisebbé pedig 100.000.-Ft lehet. Eredményes tervpályázat esetén a Bíráló Bizottság a rendelkezésre álló teljes összeget kiosztja a nyertes tervpályázatok között. Az első helyezett ezen felül meghívást kap az Olimpiai Masterplan szakmai és érdekegyeztetési tárgyalásait végző munkacsoportba a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. által.

A részvétel feltételei: A tervpályázaton részt vehet Magyarország valamennyi felsőfokú építész-, tájépítész- és településmérnök képző oktatási intézményének nappali tagozatos és doktorandusz hallgatója, aki regisztráltatta magát, és akivel szemben nem áll fent a tervpályázatok kiírását szabályozó 310/2015.(X.28.) Korm. rendelet 18.§ (4-5) bekezdése szerinti kizáró okok egyike sem. Az ötletpályázatra olyan tervezőcsapatok jelentkezését várjuk, melyek a komplex tervezési feladat valamennyi szakterületi tudásával rendelkeznek. Ennek megfelelően a csapatban legyen legalább 1-1 fő az alábbiak közül két szakterületről:

  • építészmérnök vagy építőművész,
  • tájépítész,
  • településmérnök vagy építész urbanista,


valamint javasolt (de nem kötelező) az adott téma jellegétől függően közlekedésmérnök, vagy közgazdász, vagy kultúraszervező, vagy marketinges stb. hallgató bevonása is.

A Bíráló Bizottság:

  • Elnök, Társelnök: Budapest2024 Nonprofit Zrt. vezetőségi tagok
  • Titkár: Varga Tamás DLA – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
  • Tagok: Budapest 2024 Nonprofit Zrt., Fővárosi Önkormányzat Magyar Urbanisztikai Társaság, Magyar Építőművészek Szövetsége Magyar Építész Kamara

A Bíráló Bizottság tagjainak meghatározása későbbiekben kerül véglegesítésre. A Bíráló Bizottság a tervek elbírálásába további szakértőket is bevonhat.

Regisztráció: 2016. július 1. és 2016. szeptember 10. között, elektronikus úton
Pályázat beadása: 2016. szeptember 12. 18 óráig (elektronikus úton)
Kiállítással egybekötött, ünnepélyes eredményhirdetés: 2016. október 12. szerda

A díjazott és megvett tervek megismerésére az októberi eredményhirdetés kapcsán nyílik lehetőség. A díjazott pályaművek akár a Pályázati Anyagba is bekerülhetnek.

Az ötletpályázat részleteit a palyazat.budapest2024.org oldalon találod meg.


A teljes kiírás itt tölthető le.