Design/Formatervezés

A 7. dimenzió alkotó közösség pályaműve a 14. Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjára

2014.01.14. 10:00

Bozsódi Csaba, Csíkszentmihályi Réka és Kvaszta József pályaművében kísérletet tesz az egység részletenkénti értelmezésére, és a részek, részletek origóját keresve meg kívánja mutatni úgy a személyes, mind a közösségi lét, kapcsolat, kapcsolatrendszer organikus, tőlünk független mozgatórugóit.

Möbius-szalag?
Igen.
Úgy érzitek megfeleltetek a feladatnak?
Nem. Csak elmondunk valamit.
Az életről, a világmindenségről meg mindenről?
Arról is.
Szomorú, szép, érzelmes, csodálatos, fájdalmas.
Mint a trianoni fájdalom.
Messzebb kell látni... felül emelkedni...
Úgy érzed bezártak ide? Érzed, de nem érzékeled?
Rezgések. 7. Dimenzió?
Kör-spirál? π. A metematika nyelve
Mint régen az ősnyelv, melyet nyelvünk őriz.
Kód?
Kapcsolat.
Tükör által homályosan…
Álom
Hajlított terek, térhajlítás.
Játék
Műanyag?
Nem. Élő (volt).
És most?
Bennünk Él. Az Élő Isten.
Apostol Királyság.
Része vagy Te is. Rajtad múlik hogyan éled meg.
Szeretettel.1

Möbius-szalag: Az átriumban elhelyezett 5 méteres, 1,1 m széles fából készült szalag. A szalag a központi elem, az épület minden pontjából látszik. Az elkészítésének alapja a térben hajlított sík számítógépes modellezése, a gyártás előkészítése. A szállítás darabokban történik, majd a helyszínen méretpontos illesztéssel készül az összeépítés. A szalagra fókuszál a kiállító csarnokban elhelyezett 7 db. 1,5x2,9 m-es kép. A képek tükörre kasírozott fényképek, amelyekben tükröződik a központba helyezett szalag. A Möbius-szalag árnyaként a padlón egy szabályos kör jelenik meg (spec. megvilágítás). Az átrium padlója tükröző burkolatot kap (ahogy fenn úgy lenn). A külső falon 40 cm magasságban 60 cm magas sötétlila számok 3,1415926535 8979323846 2643383279 (π.) futnak végig.

A tervezett katalógus a 7. Dimenzió Alkotó Közösség munkáin keresztül kísérletet tesz az egység részletenkénti értelmezésére, és a részek, részletek origóját keresve meg kívánja mutatni, úgy a személyes, mind a közösségi lét, kapcsolat, kapcsolatrendszer organikus, tőlünk független mozgatórugóit. A katalógusban az alkotók munkáit „idegen”, ismeretlen szemlélődők jellemzik, hogy felszínre kerülhessen egy szélesebb látókör.

A katalógus mellett az emléktárgyként elvihető Möbius-szalag karkötők mellett tervezzük figyelemfelkeltő, szóróanyagként funkcionáló, a katalógus méretéhez illeszkedő „emléklapok” nyomtatását. Ezek vegyesen tartalmaznák
az alkotóközösség munkáit. 

7. dimenzió alkotóközösség

 

1 megj.: „Az élet a világmindenség meg minden” Douglas Adams: Galaxis utikalauz stopposoknak c. ötrészes trilógia harmadik része