Épületek/Középület

A bajai Eötvös József Főiskola kollégiumának bővítése

2008.06.20. 12:14

"Fontosnak tartottuk, hogy az eredeti épületet úgy integráljuk az új részbe, hogy az a végén mégis egy szerves egységét alkosson az újjal. Fontosnak tartottuk azt is, hogy egységen belül a régi rész meg tudja őrizni egyéni karakterét, a teraszház jellegét. Az épület tömegében az eredeti épület kiegészítése, egy hosszú, az utca felé zártabb, egyszerű kubus." A bajai Eötvös József Főiskola kollégiumának bővítéséért Puhl Antal DLA és Dajka Péter volt felelős. 

Előzmények

Irodánk nyerte meg 2004-ben a baja Eötvös József Főiskola épületének bővítésére kiírt nyílt tervpályázatot. Az épületet a program szerint egy aulával és nagyelőadóval, tantermekkel és könyvtárral kellett bővíteni. A tervezés 2004-ben kezdődött. A befektetői PPP pályázatot a Swietelsky Építő KFT nyert. A kiviteli tervek készítése közben elnyerte a 156 fős kollégium bővítését is. Ekkor kaptuk a megbízást a kollégium tervezésére is. A két épület (a könyvtár és a kollégium) kivitelezése már párhuzamosan folyt. A kollégiumot 2008-ban a könyvtár épülettel egyidőben adták át. Az eredeti kollégiumot Tokár György Ybl-díjas építész tervezte a 70-es években.

A beépítés

Az eredeti épület az Eötvös József Főiskola telkén állt. Beépítése nem követte az ugyanabban az időben épült a főiskola beépítési struktúráját. A Sugovicával párhuzamosan állt, kihasználva azt a látványt, amit a Sugovica és partszakasza nyújt. Minden szoba terasszal rendelkezett, és az épület a Sugovica felé teraszozódott. Ezt az adottságot kellett a 100 fős bővítéssel tudomásul venni, oly módon, hogy a régi épületben lévő négyágyas szobákat is meg kellett szüntetni.A koncepció

Fontosnak tartottuk, hogy az eredeti épületet úgy integráljuk az új részbe, hogy az a végén mégis egy szerves egységét alkosson az újjal. Fontosnak tartottuk azt is, hogy egységen belül a régi rész meg tudja őrizni egyéni karakterét, a teraszház jellegét. Az épület tömegében az eredeti épület kiegészítése, egy hosszú, az utca felé zártabb, egyszerű kubus. Az új épületszárny is a Sugovica felé nyitottabb. Az új részek (szárnyak) a meglévővel megegyező magasságúak. Az épület jellemző anyaghasználata a téglaburkolat, az eredeti kollégium valamint a főiskola burkolata is az volt.

Mivel az épület nem klimatizált, fontos szerepet töltenek be az árnyékolók. A meglévő teraszos épületnél vízszintes fémárnyékolókat terveztünk. Az új szárnyaknál a teraszok miatt nincs szükség a déli oldalon árnyékolásra. A bejárat felőli oldalon a közösségi tereket egy nagy üvegfal fogja közre. Ebben a többszintes térben találkozik a „régi és az új" kollégium.

Földszint

A meglévő kollégium padlószintje a terep fölött 1m-re volt, árvízvédelmi okok miatt.. Az épület főbejárata a meglévő, és az új szárnyak találkozásánál lett kialakítva. Az épületet jobbra, 4 balra 8 lakóegységgel bővítettük, fsz.+ 2 emelt magasságban. A bővítésben az új építésű részen 11 szobaegység kerül elhelyezésre. Az egyik szobaegység helyén található az épület üzemeltetési irodája, illetve egy mozgáskorlátozott szoba.

A szerkezet megváltoztatása nélkül átstrukturáltuk a közösségi részeket, mivel ezek a funkciók a szobák komfortosabbá tétele után elvesztették jelentőségüket. Így a felszabaduló helyre egy közösségi vizesblokk került mozgáskorlátozott WC-vel, valamint konditerem. A recepció mellett található az orvosi szoba. A két blokk között középen kapott helyet a büfé. A földszinten a meglévő szárnyban minden szobát kétágyassá alakítottunk.

Egy régi szobaegység tartalma: (teraszozásból adódó nagy mélységet megszüntetve) előtér, mosdó-zuhany, mosdó-wc, minikonyha, étkező, háló és tanuló rész. A háló és tanulórészt egy-egy mennyezetig menő polc választja el vizuálisan egymástól. Minden szoba terasszal rendelkezik.

Az új szobaegység négy fős és a következőket tartalmazza: Az étkező előtérben található egy minikonyha és egy négyfős étkező, innen nyílik a mosó-zuhany, illetve a mosdó-WC, valamint a két-kétfős háló-tanuló. A régi szárny és az új szárnyak találkozásánál a meglévő lépcsők mellé liftet tervezetünk az akadálymentesség biztosítására. 

A régi épület és a nyugati szárny között egy gazdasági bejárat található. Innen szolgálható ki a központi hulladéktároló, központi takarítószer kamra és egy általános raktár. A régi épület és a keleti szárny között található az épület hőcserélője és az elektromos helyisége.

I. emelet

Az első emeletre a meglévő szárny két oldalán, lévő lépcsőn, illetve liften lehet feljutni. A meglévő szárnyban háromágyas szobákat alakítottunk ki. Ezek vizesblokkja megegyezik a kétágyas szobákéval, de nincs minikonyhájuk és étkezőjük. Ezért, a felszabaduló közös használatú részekben 2 nagyobb konyhát és étkezőt terveztünk. Mivel a háromágyas szobák elég „sűrűk", ezért az északi oldal felé tanulókat terveztünk, valamint két nagyobb tanulót csoportos foglalkozásra.

Az új szobaegység négy fős és a következőket tartalmazza: Az étkező előtérben található egy minikonyha és egy négyfős étkező, innen nyílik a mosó-zuhany, illetve a mosdó-WC, valamint a két-kétfős háló-tanuló.A maradék részen takarítószer tárolót, ágyneműraktárt, mosó-vasaló helyiséget, egy másolószobát alakítottunk k ki. Itt található az informatikai rendszerek miatt szükséges RAK szoba is. A régi épület és a nyugati szárny között található a rajzterem, míg a régi épület és a keleti szárny között kapott helyet a klubhelyiség.

II. emelet

A második emelet nagyrészt megegyezik az első emelet funkcionális kialakításával. A különbség csak annyi, hogy a közösség terek fölött teraszok vannak a Sugovica felé, a közösségi részeken pedig a RAK szoba helyett egy fotószoba került kialakításra.

Puhl Antal DLA, Dajka Péter